Ylityö- ja vuoronvaihtokielto heikentää Rauman terveyspalveluja – henkilöstövaje ydinsyynä

Myös ikääntyneiden palveluiden sisällöissä ja aikatauluissa on muutoksia.

Raumalaisia neuvotaan kärsivällisyyteen terveyspalveluihin hakeutumisessa. Palvelujen saatavuus on heikentynyt huhtikuun puolivälin tienoille saakka.

6.4. 17:30

Rauma

Henkilöstövaje ja hoitoalan ammattiliitot Tehy ry:n ja Super ry:n perjantaina 1.huhtikuuta julistama ylityö- ja vuoronvaihtokielto heikentävät Rauman sosiaali- ja terveyspalvelujen saatavuutta.

Kiellot päättyvät tämän hetkisen tiedon mukaan perjantaina 15. huhtikuuta. Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon aikana työtä tehdään normaalisti ennalta suunniteltujen työvuorolistojen mukaisesti.

Rauman terveyspalveluissa erityisesti vastaanottotoiminta on ruuhkautunut sekä kiireettömällä että kiireellisellä vastaanotolla.

Myös puhelinpalveluissa on ajoittaista ruuhkaa. Kaikkiin takaisinsoittopyyntöihin ja Omaolon oirearvioihin ei välttämättä ehditä vastaamaan saman päivän aikana. Kiireellisellä vastaanotolla on syytä varautua pidentyneisiin odotusaikoihin erityisesti iltaisin ja viikonloppuisin.

”Tähän asti henkilöstön kiitettävä joustavuus ylitöitä ja työvuoroja vaihtamalla on ollut ratkaisevan tärkeä keino korvata useista eri tekijöistä aiheutunutta henkilöstövajetta”, toimialajohtaja Satu Helin sanoo kaupungin tiedotteessa.

Korona-aika on edellyttänyt Rauman terveyspalveluissa monien pidempiaikaisten lisäpalvelujen järjestämistä. Tällaisia ovat koronapuhelin, pandemiapoliklinikka, näytteenottokaista, jäljitystehtävät ja koronarokotukset.

"Viime aikoina sijaistarvetta ovat kasvattaneet henkilöstön sairastumiset. Koronaa sairastavia potilaita on terveyskeskuksen osastoilla ja ikääntyneiden palveluissa, mikä sitoo normaalia enemmän henkilöstöä. Lisäksi tartuntatautilain muutoksen perusteella rokottamattomia työntekijöitä on pois asiakastyöstä”, Helin kertoo.

”Pyydämme asiakkailta kärsivällisyyttä vastaanotoilla. Asiakkaita hoidetaan kiireellisyysjärjestyksessä. Puhelinpalveluissa suosittelemme käyttämään takaisinsoittopalvelua, sillä jatkuva soittaminen ruuhkauttaa toimintaa entisestään”, terveyspalvelujen ylihoitaja Satu-Terhi Kanerva sanoo.

Potilasturvallisuuden ja riittävän henkilöstömitoituksen varmistamiseksi terveyspalvelujen osastotoiminnan viisi vuodepaikkaa on väliaikaisesti suljettu 4.–15. huhtikuuta.

Henkilöstövajetta myös ikäväestön palveluissa

Myös ikääntyneiden palveluiden sisällöissä ja aikatauluissa on muutoksia. Asiakkaiden välttämättömästä hoidosta, ravitsemuksesta ja turvallisuudesta huolehditaan.

”Erityisesti kotihoidossa on tällä hetkellä huono henkilöstötilanne, mutta pyrimme turvaamaan välttämättömän toiminnan”, ikääntyneiden palvelujen johtaja Tuuli Lindström sanoo kaupungin tiedotteessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut