Hovioikeus hylkäsi Puteus-Yhtiöt Oy:n vuokravaatimukset Rauman kaupungilta

Rauman kaupungin Puteus-Yhtiöt Oy:ltä Kaivopuiston tehdastiloista vuokraamista tiloista ja vuokrahinnoista on väännetty vuosikaupalla neuvotellen ja oikeudessa. Vaasan hovioikeus vahvisti päätöksellään kiistan Rauman kaupungin eduksi.

6.4. 14:17

Rauma

Vaasan hovioikeus on hylännyt Puteus-Yhtiöt Oy:n käräjätuomiovalituksen ja vuokrankorotusvaatimukset Rauman kaupungilta.

Hovioikeus pysytti voimassa muutoksitta Satakunnan käräjäoikeuden vuokrariitajutussa lokakuussa 2020 antaman tuomion. Puteus-Yhtiöt Oy velvoitettiin korvaamaan Rauman kaupungille oikeudenkäyntikuluja noin 17 700 euroa.

Puteus-Yhtiöt Oy vaati oikeusteitse taannehtivia vuokrankorotuksia Rauman kaupungilta Kaivopuiston tehdaskiinteistön tiloista. Käräjäoikeus ja nyt myös hovioikeus hylkäsi myös korvausvaatimukset, joiden perusteena oli yhtiön väite vuokratilojen luvattomasta käytöstä kaupungin kansalaisopiston toimintaan.

Käräjäoikeus velvoitti Puteus-Yhtiöt Oy:n palauttamaan Rauman kaupungille korkoineen noin 132 000 euron vuokraennakot, jotka yhtiö pidätti yksipuolisesti vaatimustensa ennakkomaksuna. Lisäksi vuokranantajayhtiö määrättiin korvaamaan Rauman kaupungin oikeudenkäyntikuluja käräjäoikeuskäsittelystä noin 30 200 euroa.

Käräjäoikeus totesi ratkaisussaan, ettet Puteus-Yhtiöt Oy ole näyttänyt asiassa olevan perusteita liikehuoneiston vuokrauksesta annetun lain nojalla määrätä sopimusten mukaisia vuokria vaadituin tavoin taikka muutoinkaan nykyistä korkeammiksi. Hovioikeus yhtyi näihin perusteluihin.

Kaivopuiston vanhoissa tehdastiloissa on ollut vuokratiloissa Rauman kaupungin työtoiminnan tiloja. Kaupunki siirsi osan toiminnoista korvaaviin tiloihin vuoden alusta, kun terveysvalvontaviranomainen asetti työkeskus Toimelan tilat käyttökieltoon kosteus- ja sisäilmaongelmien vuoksi.

Vuokranantajana toimiva Puteus-Yhtiöt Oy ei suostunut korjaamaan annettuna määräaikana viranomaisten toteamia tilojen ja rakennusten puutteita.

Kantajayhtiö esitti vaatimuksensa vuonna 2020 Keskinäinen Kiinteistö Oy Kaivopuiston tiloissa vuokralla olevien nuorten työpajan, skeittihallin, työtoimintakeskus Pookin ja tukitalo Merituulen vuokrien kohtuullistamisesta, käytännössä niiden korottamista.

Tuolloin tilojen kuukausivuokra kaupungille oli vajaat 26 000 euroa ja kanteella vaadittujen korotusten jälkeen noin 36 000 euroa kuukaudessa.

Yhtiö haki oikeusteitse kaupungin maksettavaksi taannehtivia korotuksia 2016–2018 solmittujen vuokrasopimusten vuokrahintoihin, joita kantaja piti kohtuuttoman alhaisina. Tästä on seurannut muun muassa ongelmia tilojen kunnossa- ja ylläpidossa sekä kiinteistöyhtiön taloudelle.

Osana oikeuskannetta Puteus-Yhtiöt vaati kaupungilta vahingonkorvausta, kun tiloja oli iltaisin käytetty Rauman kansalaisopiston toimintaan. Sekä käräjäoikeus että hovioikeus hylkäsivät vaatimuksen, koska iltakäyttöä ei sopimuksin ole mitenkään rajoitettu.

Rauman kaupunki puolestaan on vedonnut yhtiön itsensä hyväksymiin ja allekirjoittamiin vuokrasopimuksiin, joita kaupunki on noudattanut.

Kannevastauksessaan kaupunki muistutti investoineensa osuutenaan vanhojen teollisuustilojen parannuksiin ja korjauksiin yli 1,6 miljoonaa euroa sekä on rahoitustuella auttanut vuokranantajaansa. Näillä perusteilla on sovittu toimitilojen vuokrahinnoista.

Juttua päivitetty lisätiedoilla keskiviikkona 6.4. kello 15.30.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut