Rauma esittää merimetsojen harvennusta – häätö Järviluodoista vain siirtäisi haitat

Sataman ja meriteollisuuspuiston lähinaapurina oleva Vähä-Järviluodon saari on merimetsojen mieleen. Pesäpaikaksi on valjastettu raunioitunut huvilarakennuskin.

4.4. 20:23

Rauma

Kaupunki ei ryhdy hakemaan poikkeuslupaa merimetsojen häätämiseksi Vähä-Järviluodosta ja Iso-Järviluodosta, mutta Rauman kaupunginhallitus asettui yksimielisesti tukemaan Eurajoen-Lapijoen kalatalousalueen hakemusta merimetsokannan harventamiseksi hallitusti.

Kalastuksen ja kalavarojen hallinnoinnista vastaava kalatalousalue on hakenut Varsinais-Suomen ely-keskukselta poikkeuslupaa 5 000 merimetson ampumiseksi Rauman edustalta.

Järviluotoihin 2019–2021 asettuneen Suomen suurimman merimetsokolonian häätämistä esitti kuntalaisaloitteella raumalainen ammattikalastaja Jarno Aaltonen. Hänen 2019 jättämään aloitteeseen tuli runsaat 1 500 allekirjoitusta. Keskeisenä perusteluna aloitteessa oli kalakannan hupeneminen Rauman saariston vesiltä.

Runsaan kahden vuoden virkamiesvalmistelun tuloksena kaupunki päätyi ratkaisuun, ettei se hae luonnonsuojelulain rauhoitussäädöksistä poikkeuslupaa kalasto- ja kalatalousperustein.

Merimetsot, harmaahaikarat ja Järviluotoon uudelleen 2021 pesimään asettunut merikotka ovat pysäyttäneet myös sataman laajennussuunnitelmat. Merimetsojen häirintä tai häätö ei siten ratkaisisi sataman rakentamisongelmaakaan.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kalle Leppikorpi (sd.) esitti, että kaupunginhallitus toteaa häätämisen sijaan merimetso-ongelman ratkaisuksi hallitun harvennuksen. Häätö merkitsisi ongelman siirtämistä jonnekin toisaalle, ja olisi pitkä ja tehoton menettelytapa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut