Satasairaalan uusi simulaatiokeskus yllättää tv-sarja Teho-osaston ystävän

Satasairaalan H-rakennuksen pohjakerrokseen on koottu myös vanha ambulanssi ensihoitajien harjoitteluun.

Sairaanhoitaja Janina Järvinen elvytti Satasairaalan simulaatiokeskuksessa sydänkohtauksen saanutta potilasta samalla, kun erikoislääkäri Tanja Ahtiainen ja anestesialääkäriksi erikoistuva Heta Lähteenoja keskustelivat jatkosta. Järvisen mukaan tilanne oli totuudenmukainen, joskin osastolla paikalle olisi hälytetty vielä yksi hoitaja.

7.4. 10:15

Pori

Satasairaalan vuodeosastolle akuuttien rintakipujen vuoksi tullut potilas muuttuu yhtäkkiä elottomaksi. Hän on saanut sydänkohtauksen, ja elvytys käynnistyy saman tien.

Satasairaalan H-rakennuksen pohjakerroksessa olevassa simulaatiokeskuksessa tapahtuva harjoitus sujuu tiukan protokollan mukaan.

Sivullista ihmetyttää yksi asia. Missä on se television teho-osastosarjojen kiihkeä, suorastaan paniikinomainen äksyily ja säntäily?

Anestesian erikoislääkäri Ville Pyylampi kertoo, että Satasairaalaan on yritetty tehdä mahdollisimman todentuntuinen, modernia sairaalatoimintaa vastaava simulaatiokeskus.

”Televisioon toimintamme ei ole tarpeeksi dramaattista. Tehokkainta yhteistyömme sairaalassa on kuitenkin silloin, kun se on rauhallisen ripeää ja kommunikoivaa.”

Simulaatiokeskuksessa on ensihoitajia varten vanhasta ambulanssista koottu ambulanssi.

Sosiaali- ja terveysalan ammatillinen täydennyskoulutus nousi Satakunnassa alkuvuonna uudelle tasolle, kun Satasairaalan simulaatiokeskus aloitti toimintansa. Sairaanhoitopiirin johtaja Ermo Haavisto kuvaa mahdollisimman todentuntuiseen käytännön työtaitojen harjoittamiseen tähtäävää simulaatio-opetusta ylivoimaisen tehokkaaksi perinteisiin luentoihin verrattuna.

Aiemmin vastaavanlaisia harjoituksia on tehty osastoilla. Kun esimerkiksi huomattiin, että vakavan koronainfektion saaneiden potilaiden oli hyvä olla vatsallaan, harjoiteltiin teho-osastolla monenlaisissa johdoissa olevan potilaan kääntämistä.

370 neliön kokoisessa keskuksessa on tarjolla on kaksi simulaatiotilaa, jotka voidaan tarvittaessa muunnella muun muassa päivystys- tai vuodeosastoksi, poliklinikaksi tai leikkaussaliksi. Lisäksi keskuksessa on kodinomainen tila ja vanhasta ambulanssista koottu oikeankokoinen ambulanssi.

Tarpeen vaatiessa keskuksessa voidaan tehdä moniammatillinen hoitoketju siitä, mitä kodinhoitaja tekee asukkaan saatua kohtauksen, mitä ensihoitajat ambulanssissa ja mitä sairaanhoitajat ja lääkärit lopulta sairaalassa.

Kaikilla neljällä tilalla on oma ohjaamonsa, mikä mahdollistaa simulaatioharjoituksen ohjaamisen rauhallisessa ympäristössä.

Simulaatiokeskuksessa on myös opetustila teorialuentoja, laite-esittelyjä ja kädentaitopajoja varten. Opetustilassa sijaitsee myös kaksi simulaattoria vatsaontelon ja paksusuolen tähystyksen harjoitteluun.

Pyylampi muistuttaa, että aikoinaan lääkärit joutuivat opettelemaan laitteiden tekniset ominaisuudet käytännössä. Nykyään tekniikan voi opetella ennakkoon, mikä on potilasturvallisuuden kannalta hieno asia.

Paksusuolen tähystystä voi nykyään harjoitella ilman koekaniinia.

Satasairaalassa työskentelee tällä hetkellä noin 60 kouluttautunutta simulaatio-ohjaajaa. Ohjaajat ovat sekä lääkäreitä että sairaanhoitajia.

Osa simulaatiokoulutuksessa mukana olevista henkilöistä osallistuu itse harjoitukseen ja osa seuraa harjoitusta seurantatilasta videolaitteiden välityksellä. Harjoituksesta syntyvää tallennetta voi käyttää apuna harjoituksen päättävässä oppimiskeskustelussa.

Anestesialääkäri Tanja Ahtiainen kertoo, että harjoituksessa opetellaan myös ei-teknisiä taitoja, kuten henkilöiden välistä kommunikaatiota tai tilanteen johtamista. Harjoituksissa ei myöskään luoda ylimääräistä jännitystä ymppäämällä monta opeteltavaa asiaa muistettavaksi.

”Emme etsi virheitä vaan tärkeintä on oppiminen. Tavoitteena on tukea, pitää yllä ja kehittää hoitajien ja lääkärien tietoja ja taitoja.”

Simulaatiokeskusta käytetään aluksi etupäässä Satasairaalan henkilöstön täydennyskoulutukseen ja lääketieteen opiskelijoiden opetukseen. Ensi vuonna palvelut laajenevat Satakunnan hyvinvointialueen täydennyskoulutukseen.

Simulaatiokeskus

Simulaatioharjoituksen etenemistä voi seurata viereisessä huoneessa. Tapahtuma myös tallennetaan harjoituksen jälkipuintia varten.

Satasairaalan H-rakennuksen 00-kerroksessa sijaitseva harjoittelukeskus sosiaali- ja terveysalan täydennyskoulutukseen.

Rakennettiin vuonna 2018 valmistuneen rakennuksen sorapohjaiseen tyhjään tilaan.

Rakennuspäätös tehtiin joulukuussa 2020, tilat olivat valmiita viime marraskuussa. Keskus otettiin käyttöön tammikuussa.

Rakennuskustannukset 1 miljoonaa euroa, josta toimintavarustuksiin 250 000 euroa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut