Rauma-konsernin tilinpäätös 27,4 miljoonaa euroa plussalla

Vankasta tuloksesta 17 miljoonan euron investointivaraus tasoittamaan tulevien vuosien menopaineita.

Talouden aurinko paistoi menneenä vuotena Raumalle. Tilinpäätös on toisena vuotena peräkkäin vahvasti ylijäämäinen.

29.3. 16:21

Rauma

Mennyt talousvuosi tuotti Rauman kaupungille ja kaupunkikonsernille suotuisan tuloksen.

Rauma-konserni, jossa ovat mukana kaupungin lisäksi liikelaitokset sekä osakkuus- ja tytäryhtiöt, kirjasi vuodelta 2021 ylijäämätulosta 27,4 miljoonaa euroa. Tulos on samaa tasoa kuin vuonna 2020.

Rauman kaupungin tilinpäätös viime vuodelta on 2,8 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Ennakkotiedoissa ylijäämäksi oli arvioitu 3,5 miljoonaa euroa.

Kaupungintalouden todellinen ylijäämä on noin 20 miljoonaa euroa, sillä tilinpäätökseen sisältyy 17 miljoonan euron investointivaraus tulevien vuosien pitkävaikutteisten poistomenojen kattamiseen.

Kaupunginjohtaja Esko Poikela arvioi Rauman talousnäkymät myönteisiksi. Talousvuosi 2021 oli hänen mukaansa poikkeuksellinen koronaepidemian ja sen seurauksien vuoksi. Valtion tukitoimet ja ennakoitua paremmin kehittynyt taloustilanne auttoivat kuntia selviytymään menneestä vuodesta.

”Rauma lähtee erinomaisista taloudellista asemista vuoden 2023 alusta käynnistyvään hyvinvointialueuudistukseen. Kahden viimeisen vuoden tilinpäätösten investointivarauksilla tuetaan tulevien vuosien taloutta. Taseeseen kertyneet ylijäämät muodostavat vahvan puskurin ja parantavat kaupungin talouden sietokykyä mahdollisissa kuntatalouden suhdannevaihteluissa ja myös rakenneuudistukseen liittyvissä mittavissa muutoksissa”, Esko Poikela toteaa tilinpäätöstiedotteessaan.

Kaupunkikonsernilla on viime vuoden tilinpäätöskirjausten jälkeen taseessaan kertynyttä ylijäämää 184 miljoonaa euroa. Konsernin lainakanta oli vuoden päättyessä 139,7 miljoonaa euroa.

Ylijäämätuloksen taustalla ovat talousjohtaja Fredrik Lindströmin mukaan toimintamenojen maltillinen kasvu ja toisaalta verotulojen suotuisa kehitys. Verotuloja kertyi 201,1 miljoonaa euroa, mikä on 14,1 miljoonaa euroa enemmän kuin talousarviossa ennakoitiin.

Lindström kiittelee myös kaupungin toimialojen osuutta ja Vahva ja vakaa Rauma -talousohjelman etenemistä. Vuodelle 2021 ajoitetut talouden tehostus- ja säästötoimet ovat toteutuneet suunnitellusti, vaikka koronapandemia vaikutti toimialojen arkeen hyvinkin merkittävästi.

Vuoden 2021 tilinpäätös on kaupunginhallituksen käsittelyssä torstaina 31. maaliskuuta ja valtuustolle tilinpäätös esitellään toukokuussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut