Satasairaalan talous pysyi tolpillaan toisenakin koronavuotena – silmäsairauksissa eniten jonoa

Paalupaikka vankistui maan keskussairaaloiden tehokkuus- ja tuottavuusvertailussa.

Satasairaala on selvittänyt koronavuodet budjettien mukaisesti ja epidemian aiheuttamiin lisätöihin on venytty, sairaalajohto viestittää.

28.3. 18:00

Satakunta

Maakunnan erikoissairaanhoidosta vastaavan Satakunnan sairaanhoitopiirin tilinpäätös näyttää tasapainoista ja ennakoitua tulosta vuodelta 2021.

Koronaepidemian toinen vuosi aiheutti lisätyötä ja -kustannuksia, mutta Satasairaala kykeni selvittämään potilas- ja talouspaineet.

Sairaanhoitopiirin jäsenkunnille ei aiheutunut lisälaskuja erikoissairaanhoidosta sen enempää, kuin talousarviossa oli suunniteltu, vaikka sairaanhoitopiirin toimintakulut kasvoivat seitsemällä prosentilla vuoteen 2020 verrattuna.

Koronakuluja ovat huojentaneet valtion avustukset.

Sairaanhoitopiiri on vuosina 2020–2021 saanut valtionavustuksia yhteensä noin 18,4 miljoonaa euroa.

Avustukset on tilinpäätöksen mukaan kokonaisuudessaan palautettu satakuntalaisille omistajakunnille hinnanalennuksena tai hyvityksenä.

”Keskeisenä toiminnallisena tavoitteena vuodelle 2021 oli ylläpitää sekä elektiivistä että päivystyksellistä toimintaa normaalisti ja poistaa vuoden 2020 aikana syntynyttä hoitovelkaa. Sitovat toimintakulut olivat tavoitteiden mukaiset. Talousarviossa pysyttiin hyvin”, sairaanhoitopiirin johtaja Ermo Haavisto sanoo tiedotteessaan.

Koronaepidemian lisäkuormituksesta huolimatta Satasairaalan potilaslähetteiden- ja hoitojaksojen määrät kasvoivat vuoteen 2020 verrattuna. Haavisto kiittää henkilöstöä venymisestä erittäin työntäyteisenä vuotena.

Viime vuonna erikoissairaanhoidossa oli 162 koronasta johtunutta vuodeosastojaksoa, ja hoidossa olleiden mediaani-ikä oli 57 vuotta. Tehohoitojaksoja oli 25. Näistä nuorin potilas oli 23-vuotias ja vanhin 81-vuotias, mediaani-iän ollessa 59 vuotta, Haavisto kertoo.

Koko vuoden aikana hoitojaksoja Satasairaalassa oli 35 188 ( 33 557 vuonna 2020) ja hoitolähetteitä sairaalaan tuli 66 076 (65 096).

Satakunnan sairaanhoitopiirin talousjohtaja Tero Mäkiranta kertoo hoitolähetemäärien kasvaneen eniten hammas-, suu- ja leukasairauksilla, syöpätaudeilla, lastenpsykiatriassa, reumasairauksilla, aikuispsykiatriassa ja neurologiassa.

”Covid-19-pandemia on aiheuttanut jonkin verran hoitovelkaa. Saapuneista lähetteistä 2,4 prosenttia ylitti hoitotakuun aikarajan eli käsittely kesti yli kolme viikkoa. Käsittelyviiveet kohdistuivat kevätkauteen, syyskaudella lähetekäsittelyn tilanne oli hyvä.”

”Loppuvuonna 2021 hoitoa tai toimenpidettä yli kuusi kuukautta odottaneita oli yhteensä 361 potilasta, joista 284 silmätaudeilla. Silmätautien hoitovelkaa purettiin oman toiminnan lisäksi ostopalveluina”, Mäkiranta sanoo tiedotteessa.

Satasairaala kohensi tehokkuuttaan

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) selvitys Suomen sairaaloiden tehokkuudesta ja tuottavuudesta vuodelta 2020 näyttää Satasairaalalle suotuisia tunnuslukuja.

Keskussairaaloiden vertailussa Satasairaala on vankistanut edelleen ykkössijaansa ja on tuottavin maan keskussairaaloista.

THL:n vuosiraportin mukaan Satasairaalan tuottavuus oli 19 prosenttiyksikköä korkeampi kuin valtakunnan keskiarvo.

Selvityksen tuottavuusvertailussa on laskettu toiminnan tuotoksen ja sen aikaansaamisen käytettyjen panosten eli annettujen hoitojen ja niiden kustannusten suhde.

THL:n sairaalaraportin mukaan vuosina 2016–2020 yliopistosairaaloiden tuottavuus laski yhdeksän prosenttia ja maan keskussairaaloiden laski viisi prosenttia.

Tuottavin yliopistosairaala vuonna 2020 oli Oulun yliopistollinen sairaala ja tuottavin keskussairaala oli Satakunnan keskussairaala.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut