Yaran tehdasalueella sattui huomattava ammoniakkivuoto Uudessakaupungissa – kaasua vuosi junavaunusta, vuoto on tukittu

Tilanteesta ei ollut pelastuslaitoksen mukaan vaaraa kaupungin asukkaille.

19.3. 20:57 | Päivitetty 20.3. 7:06

Uusikaupunki

Lannoitevalmistaja Yaran tehtaalla Uudessakaupungissa tapahtui kemikaalivuoto lauantai-iltana, kertoo Varsinais-Suomen pelastuslaitos.

Päivystävän palomestarin Marko Ahtikiven mukaan kyseessä oli Yaran tehdasalueella Hangonsaaressa junien lastinpurkupaikalla tapahtunut kemikaalivuoto, jossa ammoniakkia vuosi kaasuvuotona yhdestä ainetta kuljettaneista vaunuista.

Ahtikivi kertoi STT:lle myöhään lauantai-iltana, että vuoto tapahtui jonkinlaisen venttiilihäiriön takia. Hänen mukaansa ammoniakkia lastinaan kuljettanut juna oli saapunut paikalle Turusta. Vuoto oli Ahtikiven mukaan huomattava. Vuodosta oli kielinyt tehtaan henkilökunnalle ensin vahva kaasunhaju.

Hälytys vuodosta tuli ennen iltakahdeksaa. Yleisölle ei annettu vaaratiedotetta. Pelastuslaitos kertoi, ettei onnettomuudesta ole vaaraa. Varsinais-Suomen pelastuslaitos kehotti silti ihmisiä välttämään liikkumista Hangontien ja telakan alueella pelastustoimien aikana.

Paikalla oli yhteensä 24 pelastuslaitoksen yksikköä. Pelastuslaitos käytti Ahtikiven mukaan alkuvaiheessa seitsemää kemikaalisukeltajaa, ja vuoto saatiin tukittua.

Ahtikiven mukaan kaasulle altistui yksi Yaran tehtaan henkilökuntaan kuuluva. Tilanne oli päivystävän palomestarin käsityksen mukaan kohtuullisen vakava. Altistunut toimitettiin paikalta sairaalaan jatkohoitoon. Lounais-Suomen poliisi kertoi tutkivansa onnettomuuden syytä. Se oli paikalla eristämässä aluetta.

Yara kertoo sivuillaan, että sen Uudenkaupungin tehtaiden päätuotteita ovat lannoitteet ja typpihappo. Pelastuslaitos tiedotti myöhään lauantai-iltana noin kello 21.30, että torjuntatoimet olivat päättyneet ja tapahtuneen jälkivastuu kuuluu tehtaalle.

Onnettomuudesta kertoivat ensimmäisenä Länsi-Suomi ja Turun Sanomat.

Päivitetty kauttaaltaan 20.3.2022 kello 7.06.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut