Kaavoitusjaosto esittää Rauman vanhan vesilaitoksen suojelua

Purkaminen viimesijainen vaihtoehto ja vain vesihuollon kannalta pakottavista syistä.

Vanha vesilaitos edustaa rakennustyyliltään 1920-luvun klassismia ja rakennettu 1934. Vesilaitoskäytöstä rakennus jäi pois vuonna 1966.

15.3. 20:20

Rauma

Kaupunginhallituksen kaavoitusjaosto esittää asemakaavan muutosvaihtoehtoa, joka säilyttäisi Rauman vanhan vesilaitosrakennuksen. Kaavasisällön ja rakennuksen tulevaisuuden ratkaisee lopullisesti kaupunginvaltuusto päätöksellään.

Äyhön vesilaitoksen tontin kaavoitusta on suunniteltu uudelleen, sillä Rauman vesihuollon varmistamiseksi laitosta pitäisi laajentaa ja modernisoida. Kaupungin vesiliikelaitos Rauman Vesi on hakenut vanhan laitososan rakennuksille purkulupaa. Vesilaitoksella ei ole vanhoille rakennuksille käyttöä.

Suojelua ovat puoltaneet rakennussuojeluviranomaisina toimivat Varsinais-Suomen ely-keskus ja Satakunnan museo.

Kaavoitusjaosto esittää hyväksyttäväksi suojelukaavavaihtoehtoa, mikäli vesihuollon tarpeet sen mahdollistavat.

Kaavaesityksen perusteluissa ja suojelumääräyksessä todetaan vesilaitoksen olevan rakennushistoriallisesti, historiallisesti ja maisemallisesti arvokas rakennus.

”Rakennuksessa suoritettavien toimenpiteiden tulee olla sellaisia, että sen arvokkaat ominaispiirteet säilyvät. Rakennuksen saa purkaa vain Rauman vesihuollon kannalta pakottavista syistä. Ennen rakennusta muuttaviin toimenpiteisiin ryhtymistä tulee Satakunnan museolle varata tilaisuus lausunnon antamiseen”, kirjasi kaavoitusjaosto päätökseksi.

Kaksi- ja kolmikerroksinen, kivirakenteinen vanha vesilaitos on rakennettu vuonna 1934, ja se on kaupungin ensimmäinen vesilaitos. Tyyliltään rakennus edustaa 1920-luvun klassismia.

Laitos rakennettiin nostamaan juomavesihuollon laatutasoa kasvavassa kaupungissa ja korvaamaan kuormitettujen kaivovesien käyttöä. Raumalaisten vesihuoltoa vesilaitos palveli vuoteen 1966 saakka. Viime vuosina rakennuksella ei ole ollut käyttöä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut