Katupöly heikentää ilmanlaatua – maanantain mittauksissa ilmanlaatu oli erittäin huono aamulla ja myöhään illalla

Sääennusteiden mukaan tilanne näyttää jatkuvan samanlaisena koko viikon.

Katupöly heikentää nyt ilmanlaatua.

15.3. 12:10

Pori

Katupöly heikentää ilmanlaatua jokakeväiseen tapaan. Pölyisintä on vilkasliikenteisimpien katujen varsilla.

Porin Paanakedonkadun ilmanlaadun mittausasemalla mitattiin maanantaina korkeita hiukkaspitoisuuksia. Ilmanlaatu oli ilmanlaatuindeksillä kuvattuna erittäin huono kello 8–9 ja 20–24 välisinä aikoina.

Hengitettävien hiukkasten (PM10) pitoisuus ylitti raja-arvotason lukuarvon 50 mikrogrammaa kuutiossa (µg/m³) – vuorokausikeskiarvo oli 116 µg/m³. Raja-arvotason lukuarvon ylitys oli ensimmäinen vuonna 2022, ja sallittu ylitysmäärä on 35 kertaa kalenterivuodessa.

Lisäksi pienhiukkasten (PM2.5) vuorokausipitoisuus ylitti Maailman terveysjärjestö WHO:n suositusohjearvon 15 mikrogrammaa kuutiossa (µg/m³) – vuorokausikeskiarvo oli 25 µg/m³. Suositusohjearvotason ylitys oli kolmas Paanakedonkadun mittausasemalla vuonna 2022.

WHO suosittaa, että ohjearvoa noudatetaan 99-prosenttisesti, eli kolme ylityskertaa kalenterivuodessa sallitaan.

"Edellä mainitut ylitykset johtuivat katupölystä, joka on pääasiassa hienoksi jauhautunutta asfalttia ja hiekoitussepeliä. Erityisesti nastarenkaat kuluttavat asfalttia ja tuottavat siten katupölyä. Liikennevirta nostaa pölyn tehokkaasti ilmaan pakkasen kuivaamilta kaduilta”, kertoo mittausinsinööri Jari Lagerroos kaupungin tiedotteessa.

Katupöly voi aiheuttaa ärsytysoireita, kuten silmien kutinaa ja kirvelyä sekä nuhaa ja yskää, joista kärsivät etenkin allergikot ja astmaa sairastavat henkilöt. Silmien, nenän ja kurkun ärsytystä tai lievää hengenahdistusta saattaa esiintyä myös terveillä henkilöillä.

Sääennusteen mukaan viikko on aurinkoinen, joten todennäköisesti katupöly heikentää ilmanlaatua myös tulevina päivinä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut