Uusi nyrkkisääntö koronaoireiselle: jää kotiin – hakeudu testiin vain poikkeustapauksissa

Eristystä tai karanteenia koskevia päätöksiä ei Satakunnassa pääsääntöisesti enää tehdä.

Koronaoireiden hoidossa korostetaan nyt kansalaisten omaa toimintaa ja vastuuta: potekaa kotona, olkaa yhteydessä mahdollisesti altistamiinne ja välttäkää kodin ulkopuolisia kontakteja. Kotitestejä kannattaa tehdä.

22.1. 16:40

Viranomaiset ovat päivittäneet kansalaisten ohjeistusta koronatesteistä ja karanteeneista.

Ennen yleisohje oli: ”Hakeudu lievillä oireilla testiin”. Nyt se on: ”Jää oireisena kotiin ja hakeudu testiin vain harkiten.”

Harkinta tarkoittaa sitä, että terveydenhuollossa tehtävään koronatestiin tulee hakeutua vain, jos alan ammattilainen on suositellut testiä tai, jos oireinen henkilö kuuluu vakavan koronavirustaudin riskiryhmään tai on raskaana.

Sama pätee oireiseen henkilöön, joka työskentelee itse tai jonka perheenjäsen työskentelee sote-alalla ihmisten parissa.

Luonnollisesti terveydenhuoltoon pitää ottaa viipymättä yhteyttä, jos oireet ovat vakavia tai vointi sitä vaatii. Vakavat oireet saattavat tarkoittaa korkeaa kuumetta, hengenahdistusta ja yleiskunnon selvää laskua sekä oireiden jatkumista yli kolmen vuorokauden ajan.

Pysy kotona ainakin viisi päivää

Uusista ohjeista ovat kertoneet sekä Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä (ATTR) maakunnallisesti että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) valtakunnallisesti.

Ohjeistuksissa on jonkin verran alueellisia ja kuntakohtaisiakin eroja. Se mikä pätee Porissa ja Raumalla ei välttämättä päde Kuopiossa tai Kajaanissa.

THL:n uusi valtakunnallinen yleisohje joka tapauksessa on: ”Jos sinulla on oireita, suosittelemme, että pysyt kotona ja vältät vapaaehtoisesti kontakteja muihin ihmisiin vähintään viiden vuorokauden ajan. Voit halutessasi tehdä kotitestin.”

Positiivista kotitestitulosta ei yleensä ole enää tarpeen varmistaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä.

Vaikka kotitestin tulos olisi negatiivinen, oireisen on ohjeistuksen mukaan vältettävä kodin ulkopuolisia kontakteja. Mikäli oireet jatkuvat yli kolmen vuorokauden ajan, kontakteja suositellaan kartettavaksi, kunnes potilas on ollut oireeton vähintään kaksi vuorokautta.

Kerro tartunnasta kontakteillesi

Oireeton lapsi voi mennä kouluun vasta, kun koronaan sairastuneen perheenjäsenen oireiden alkamisesta on kulunut viisi vuorokautta.

Työssä käyviä kehotetaan puolestaan sopimaan sairaspoissaolosta työnantajan kanssa ja ottamaan tarvittaessa yhteyttä työterveyshuoltoon. Myös etätyösuositus on voimassa mahdollisuuksien mukaan varsinkin altistuneiden osalta.

Satakunnassa ATTR kannustaa työnantajia hyväksymään tilapäisesti viiden vuorokauden sairaspoissaolon potilaan omalla ilmoituksella.

Sairastuneen on syytä kertoa tartunnasta henkilöille, joihin hänellä on ollut läheinen kontakti tartuttavuusaikana. Tartuttavuuden katsotaan alkavan kaksi vuorokautta ennen oireiden ilmaantumista.

Altistuneiden on puolestaan viisasta välttää vapaaehtoisesti kontakteja viiden päivän ajan tapaamisajankohdasta alkaen. Kotitesti kannattaa tehdä heti, jos oireita ilmenee.

Maskin käyttö, riittävät turvavälit ja hyvä käsihygienia sekä rokottautuminen ovat kaikille tarpeellisia koronantorjuntakeinoja.

Tartunnanjäljitys pääosin lopetettu

Uusi ohjeistus johtuu pääosin omikron-muunnoksesta. Se leviää vauhdilla, jota ei voida hallita aiemmin tehokkaalla tartunnanjäljityksellä.

Siksi laaja tartunnanjäljitys on lopetettu muun muassa Porin yhteistoiminta-alueella. Myös Raumalla tapausten henkilökohtainen kontaktointi on hidastunut.

Nyt viranomaiset korostavat kansalaisten omaa toimintaa ja vastuuta epidemian hillitsemisessä.

Satakunnassa ATTR toteaa tiedotteessaan painopisteen siirtyneen siihen, että sairaana ollaan kotona omailmoitussairaslomalla tai tarvittaessa työterveyshuollon todistuksella. Eristystä tai karanteenia koskevia päätöksiä ei pääsääntöisesti enää tehdä.

Sote-yksiköissä eri menettely

Poikkeuksen ohjeistuksessa muodostavat sosiaalialan ja terveydenhuollon yksiköt. Niissä kaikki Satakunnan kunnat jatkavat tartunnanjäljitystä. Linjaus koskee sekä potilaita ja asukkaita että henkilökuntaa.

Jos sote-henkilöstöön kuuluva epäilee saaneensa koronavirusinfektion, hänen tulee lievästikin oireisena jäädä pois töistä, hakeutua PCR-testiin ja jäädä ainakin odotusajaksi omaehtoiseen karanteeniin sairaslomalle.

Suositus koskee myös henkilön perheenjäseniä.

Toimintaohje sote-alan työntekijöille on Satasairaalan verkkosivuilla.

Satasairaalan verkkosivuilla on myös yksityiskohtainen kansalaisohje koronatartuntaa epäileville.

Lieviä, kotona podettavia oireita

Nuha ja nenän tukkoisuus.

Yskä.

Kurkkukipu ja kurkun karheus.

Haju- tai makuaistin häiriöt.

Voimattomuus ja väsymys.

Lihaskivut.

Päänsärky.

Kuume.

Lievän hengenahdistuksen tunne.

Joskus pahoinvointi, oksentelu tai ripuli. Äkilliset ja voimakkaat oireet viittaavat pikemminkin liikkeellä olevaan norovirusinfektioon.

Lähde: THL

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut