Satakunnan aluevaalilautakunnan pj. Rajala: Vaalituloksen laskenta voi mennä myöhään - Satakunta - Satakunnan Kansa

Aluevaalilautakunnan pj. Rajala: Vaalituloksen laskenta voi mennä myöhään

Satakunnassa ollaan ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä liikkeellä vilkkaasti. äänten kertymistä voi seurata artikkelin linkistä.

Ennakkoäänten laskentaa Satakunnassa vuoden 2014 EU-vaaleissa. Aluevaaleissa laskennan hidasteena voivat olla laskijoiden noudattamat turvavälit.

12.1. 12:25

Pori

Arviot aluevaalien kuntavaaleja pienemmästä äänestysprosentista eivät tue sitä, että vaalituloksen laskenta olisi kesäkuun kuntavaaleja nopeampaa.

Aluehallintoviraston nimeämä Satakunnan aluevaalilautakunnan puheenjohtaja Pertti Rajala arvioi pitkällä kokemuksella, että laskenta voi mennä vaalipäivän iltana myöhään. Hän ei käytä sanaa ”myöhästyä”, sillä laskennan valmistumiselle ei ole annettua takarajaa.

”Oleellistahan on, että laskenta tehdään rauhallisesti ja huolellisesti”, tähdentää Rajala.

Vaikka ennakkoäänten määrä koronatalvena voi kasvaa, ollaan juuri koronankin takia äänten laskennassa haasteiden edessä.

”Kun laskennassa pidetään turvavälejä, tämä hidastaa laskentavauhtia. Toinen tekijä voi olla laskentaan lupautuneiden mahdollinen poissaolo sairauden tai altistumisen takia.”

”Ehdokkaiden suuri määrä on myös oma tekijänsä aluevaalien laskennassa. Pienissä kunnissa ei näin suureen äänijakaumaan ole aiemmissa vaaleissa totuttu. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö niissäkin tehtäisi työtä kokemuksella ja hyvin”.

Rajala muistuttaa myös, että hyvinvointialueittain toteutettavissa vaaleissa tietokonejärjestelmät ovat uuden edessä.

Ennakkoäänestyksen ensitunnit ovat lähteneet Satakunnassa liikkeelle vilkkaina. Ennakkoäänestysprosenttia voi seurata tästä linkistä.

Keskiviikkona puoleen päivän mennessä Satakunnan äänioikeutetuista äänensä oli antanut 0.9 prosenttia. Vilkkainta ennakkoäänestys on ollut Raumalla (1,3 prosenttia). Myös Eurajoella, Nakkilassa, ja Siikaisissa ollaan liikkeellä (1,1 prosenttia). Verkkaisimmin on ennakkoääniä annettu Ulvilassa (0,6 prosenttia).

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut