Liikelaitos purkaisi Rauman vanhan vesilaitoksen, ympäristölautakunta puoltaa suojelua - Satakunta - Satakunnan Kansa

Liikelaitos purkaisi vanhan vesilaitoksen, ympäristölautakunta puoltaa suojelua

Asemakaava ratkeaa kaupunginhallituksen ja valtuuston käsittelyssä.

Viime vuodet käyttöä vailla ollut Rauman vanha vesilaitos on vuodelta 1934 ja kaupungin ensimmäinen vedenkäsittelylaitos. Se palveli 1960-luvulle saakka.

11.1. 18:37

Rauma

Vanhan vesilaitoksen rakennuksen tulevaisuus jakaa päättäjiä Raumalla. Lopullinen ratkaisu on siirtymässä kaupunginhallituksen ja -valtuuston käsiin asemakaavapäätöksenä.

Tyhjillään ja käytöttä olevaa rakennusta hallinnoiva kaupungin liikelaitos Rauman Vesi pitää kiinni purkusuunnitelmastaan. Rakennusvalvontaviranomaisena toimiva ympäristö- ja lupalautakunta kannattaa asemakaavavaihtoehtoa, jonka nojalla vesilaitoksesta säilytetään kolmikerroksinen torniosa. Ympäristölautakunta äänesti kaavalausunnostaan.

Vesi- ja viemäriliikelaitoksen johtokunta puoltaa lausunnollaan asemakaavan uudistamisen vaihtoehtoa, joka sallisi rakennuksen purkamisen kokonaan. Toisena vaihtoehtona on korkean osan säilyttäminen, mutta muut rakennuksen osat voisi purkaa.

Perusteluna on Äyhön vesilaitoksen laajennus- ja modernisointisuunnitelma, jossa vanhalla laitosrakennuksella ei ole osuutta ja sen säilyttäminen rajoittaisi laitoslaajennuksen käytännön ratkaisuja sekä aiheuttaisi lisäkustannuksia.

Ympäristö- ja lupalautakunta toteaa lausunnossaan, että suojeluvaihtoehtokin mahdollistaa vesilaitoksen laajennuksen nykyisellä tonttialueella. Lautakunta puoltaa kaupunkikuvallisin ja yhdyskuntatekniikkahistoriallisin rakennussuojeluperustein vanhan vesilaitoksen kolmikerroksisen osan säilyttävää vaihtoehtoa.

Ympäristölautakunnan lausuma syntyi tiukassa äänestyksessä. Äänet menivät tasan 4–4 ja lautakunnan kannan ratkaisi suojeluesityksen puolelle puheenjohtaja Teija Sirola (kok.) äänellään. Lautakunnan varapuheenjohtaja Mika Korteniemi (ps.) esitti hyväksyttäväksi asemakaava-vaihtoehtoa, joka sallisi vesilaitoksen purkamisen.

Kaavoitusjaoston vetäjä suojelun kannalla

Vanhan vesilaitoksen tulevaisuus nousi esille 2020, kun Rauman Vesi haki rakennukselle purkulupaa.

Rakennusvalvontaviranomaiset katsoivat, että vuonna 1934 rakennetun, 1920-klassismia edustavan rakennuksen suojelu ja vesilaitostontin kaavoitus tulisi selvittää asemakaavan uudistamisella. Nykyinen kaava on vuodelta 1970.

Rauman kaupunginhallituksen kaavoitusjaoston puheenjohtaja Jari Laihonen (sd.) sanoo, että keskustelu ja päätöksenteko jaostossa odottaa vielä kaikkien lausuntojen valmistumista. Sen jälkeen on vuorossa esitys kaupunginhallitukselle ja -valtuustolle.

Laihosen mielestä vanha vesilaitos on tontillaan maisemallisesti ja rakennushistoriallisesti merkittävä rakennus sekä kunnostettavissa käyttökuntoiseksi. Hän puoltaa säilyttämistä.

”Tiedossa ei ole myöskään ylivoimaista teknistä estettä säilyttämiselle vesilaitoksen toiminnan ja laajentamisen näkökulmasta. Minun mielestäni kaupungin tulisi näyttää esimerkkiä vanhan rakennuskannan säilyttämisessä, koska sitä vaaditaan muiltakin”, Laihonen perustelee.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut