Ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona- korona tuo omat ohjeistuksensa - Satakunta - Satakunnan Kansa

Ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona – korona tuo omat ohjeistuksensa

Tänään tiistaina 11. tammikuuta on viimeinen päivä ilmoittautua kotiäänestykseen. Ennakkoäänestys alkaa huomenna.

Porin kaupungin it-palvelupäällikkö Mika Eklund tarkisteli tiistaina yhteyksien toimivuutta ennakkoäänestystä varten Porin K-Supermarket Kampuksen ennakkoäänestyspisteessä..

11.1. 10:47

Pori

Vielä viimeiset tarkistukset verkkoyhteyksiin ja tulostusasetuksiin niin Porin K-Supermarket Kampuksen ennakkoäänestyspaikka on valmis ottamaan vastaan ensimmäiset äänestäjät kaikkien aikojen ensimmäisiin aluevaaleihin.

Porin kaupungin it-palvelupäällikkö Mika Eklund työskenteli tiistaina useammalla ennakkoäänestyspaikalla, jotta kaikki olisi vaalipäivää varten ”tip-top”.

”Yhteydellä oikeusministeriön sivuille tarkistetaan äänioikeus. Samalla tallennetaan tieto äänestyksestä. Jos ihminen muistamattomuuttaan menee toiseen kertaan äänestämään niin järjestelmä ilmoittaa, että olet jo äänestänyt siihen aikaan ja siellä paikalla”, kertoo Eklund.

Ennakkoäänestyspaikoilla on valmiuksia myös palvella niitä, jotka äänestävät asuinpaikkakuntansa perusteella muiden hyvinvointialueiden ehdokkaita.

”Sitä varten käytössä on listoja kaikkien alueiden ehdokkaista numeroineen.”

Aluevaalien ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 12. tammikuuta. Koronapandemia tuo vaaleihin omia ohjeistuksiaan ja suosituksiaan.

”Äänestyksessä noudatetaan samoja ohjeita kuin jo viime kesäkuun kuntavaleissa”, kertoo sihteeri Iiris Lehti Porin keskusvaalilautakunnasta.

Lehden mukaan aluevaalien terveysturvallisuustoimissa kertautuvat turvaetäisyydet, käsihygienia ja maskien käyttö.

”Maskia joudutaan tosin hetkeksi ottamaan pois äänestäjän tunnistamisen takia.”

Lääkärin määräämässä karanteenissa tai eristyksessä oleva ei saa tulla sisään äänestyspaikkaan. Karanteenissa tai eristyksessä olevan äänestäminen on mahdollista vaalipäivänä äänestyspaikan pihalla tai ennakkoäänestysaikana kotiäänestyksessä tietyin edellytyksin ja erityisiä turvajärjestelyjä noudattaen.

Äänestäjien on ilmoittauduttava kotiäänestykseen viimeistään tiistaina 11.1. kello 16 oman kunnan keskusvaalilautakunnalle kirjallisesti tai puhelimitse.

”Porissa tuo puhelinnumero on 044 701 4412. Ennen kotiäänestykseen ilmoittautumista kannattaa kuitenkin tarkistaa karanteenin kesto. Jos karanteeni päättyy ennen vaalipäivää, suositellaan saapumista varsinaisena vaalipäivänä osoitetulle äänestyspaikalle.”

Äänioikeus on taattava myös niille, jotka ovat vaalipäivänä koronaan sairastuneita.

Äänestys on mahdollista äänestyspaikan pihalla. Koronaan sairastunut ei kuitenkaan saa mennä sopimaan pihaäänestyksestä sisään äänestyspaikalle, vaan asiasta on oltava yhteydessä puhelimitse.

Ulkoäänestyksessä noudatetaan oikeusministeriön ja THL:n ohjeistusta turvallisesta äänestämisestä.

Pandemiasuositukset koskevat äänestäjien lisäksi luonnollisesti myös ennakkoäänestyspaikkojen ja varsinaisen vaalipäivän toimitsijoita.

”Emme voi vaatia toimitsijoilta täyttä rokotussarjaa, mutta se on suositeltava asia. Vaalien järjestelyissä toimitaan ohjeistuksen mukaan”, sanoo Iiris Lehti.

Porin alueella ennakkoäänestystä on toteuttamassa noin 50 vaalitoimitsijaa.

”Varsinaisena vaalipäivänä vaalilautakunnissa on reilut 200 henkilöä. On mahdollista, että joillekin ilmaantuu esteitä, joten varaudumme paikkaamaan tilannetta.”

Oikeusministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ottavat aluevaalien järjestelyissä huomioon epidemiatilanteen kehittymisen. Rokotteet suojaavat hyvin varsinkin koronataudin vakavaa muotoa vastaan. THL:n arvioiden mukaan äänestäminen on vähäisen riskin toimintaa.

Aluevaalien ennakkoäänestys kotimaassa järjestetään 12.–18.1.Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 23. tammikuuta.

Satakunnan kaikki ehdokkaat ehdokasnumeroineen löydät täältä.

Tietoja ehdokkaista löytyy esimerkiksi Satakunnan Kansan vaalikoneesta.

Artikkelia korjattu klo 12.03 ulkoäänestyksen järjestämisestä muotoon: Ulkoäänestyksessä noudatetaan oikeusministeriön ja THL:n ohjeistusta turvallisesta äänestämisestä.

Tässä ohjeet

Pidä riittävä etäisyys muihin ihmisiin.

Huolehdi käsien puhtaudesta. Käytä käsihuuhdetta.

Käytä äänestyspaikalla kasvomaskia tai kasvovisiiriä, jos se on mahdollista.

Jos haluat, voit tuoda mukana oman kynän.

Jos sinulla on hengitystieoireita, odota niiden paranemista ennen kuin äänestät ennakkoon.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut