Raumalaisille kaukolämmöstä tuntuva lisälasku - Satakunta - Satakunnan Kansa

Raumalaisille kaukolämmöstä tuntuva lisälasku – paperitehtaan ja voimalaitoksen lakko pakotti turvautumaan öljylämmitykseen

Helmikuusta alkaen loppuvuodeksi 20 prosentin korotus energiamaksuun. Megawattitunnin hinta nousee nykyisestä 50,54 eurosta 60,64 euroon.

Rauman Energia Oy on osakkaana Rauman Biovoima Oy:ssä. Paperiliiton lakon seurauksena voimalaitoksen kaksi biopolttoainekattilaa on seisokissa ja sen seurauksena lämmityspolttoaineena on öljy.

7.1. 13:36

Rauma

Kaukolämpöverkoston kuluttaja-asiakkaat joutuvat Raumalla maksamaan tuntuvan lisälaskun UPM:n ja Paperiliiton lakkoon johtaneesta työehtosopimusriidasta.

Rauman Energia Oy on ilmoittanut määräaikaisesta, alkaneen vuoden loppuun ulottuvasta kaukolämmön energiamaksun korotuksesta. Yhtiöllä on yhteensä noin 1 500 kuluttaja-asiakasta, joissa noin puolet on omakotitaloja.

Määräaikainen energiamaksun korotus on 20 prosenttia ja se tulee voimaan 7. helmikuuta alkaen loppuvuoden ajalle. Perusmaksut pysyvät ennallaan. Nykyinen megawattitunnin hinta on 50,54 euroa ja korotuksen jälkeen energiamaksu on 60,64 euroa megawattitunnilta.

UPM:n tehtaiden lakko vaikuttaa merkittävästi Rauman Energian kaukolämmön tuotantoon, sillä Rauman Biovoima Oy:n biokattilat eivät ole käytössä ja lämpöä joudutaan tuottamaan öljykäyttöisillä varakattiloilla. Kaupungin energiayhtiö Rauman Energia Oy on voimalaitosyhtiön osakas 28 prosentin osuudella.

Rauman Energialle tulee yhtiön mukaan lakon johdosta mittavat taloudelliset vaikutukset. Kaukolämmön lisäkustannuksia ei kuitenkaan tulla täysimääräisesti siirtämään asiakashintoihin.

Kaukolämmön tuotannon lisäksi Rauman Energialta jää lakon takia saamatta sähköntuotanto Rauman Biovoimasta.

”Olemme erittäin pettyneitä ja pahoillamme, että lakon sivujuonne vaikuttaa meihin ja sijaiskärsijöiksi joutuvat Rauman Energia, sen raumalaiset asiakkaat ja kaupunki”, Rauman Energian toimitusjohtaja Marko Haapala sanoo.

”Valitettavasti joudumme nyt väliaikaisesti korottamaan kaukolämmön hintaa vain ja ainoastaan alkaneen lakon takia. Mikäli osapuolet rajaisivat voimalaitokset lakon ulkopuolelle pian, voisimme vielä reagoida hinnankorotuksia alentavasti. Toisaalta, jos voimalaitoksia ei rajata lakon ulkopuolelle ja lakko jatkuu vielä pitkään, sillä saattaa olla lisää hintavaikutuksia”, Haapala sanoo.

Marko Haapala toteaa kevyellä polttoöljyllä tuotetun energian lisäkustannuksen olevan laskettavissa yksinkertaisella laskutoimituksella. Mitä lyhemmäksi voimalaitoksen biokattiloiden seisokki rajautuu, se voisi alentaa energiahinnan korotuspainetta ja piteneminen .

”Kysymys on, koska voimalaitostoiminnot voitaisiin rajata lakon ulkopuolelle ja Rauman Biovoima henkilöstö palaisi töihin. Joka tapauksessa vaikutus on kuluttajien lisäksi kielteinen yhtiölle ja tulos tulee olemaan budjetoitua heikompi”, Haapala toistaa

Rauman Energian kaukolämpö on ollut yhtiön mukaan pitkään yksi Suomen edullisimmista. Väliaikaisen hinnankorotuksen jälkeenkin Rauman Energian kaukolämpö on koko maan vertailussa selvästi keskimääräistä halvempaa.

(Juttua täydennetty perjantaina 7.1. kello 16.09)

Lisälaskua kympeistä satasiin

Rauman Energia Oy:n nykyinen kaukolämmön verollinen energiakulutusmaksu on 50,54 euroa megawattitunnilta.

Yhtiö korottaa megawattitunnin hinnan 60,64 euroon 7.2. 2022 alkaen. Määräaikainen 20 prosentin korotus on voimassa 2022 loppuun.

Omakotitalon 25 megawattitunnin vuosikulutuksella nykyinen 1260 euron vuosikustannus nousee noin 250 eurolla.

Rivitalon (10 asuntoa) 150 megawattitunnin vuosikulutuksella nykyinen 7 580 euron vuosikustannus nousee noin 1 515 eurolla. Asuntoa kohti noin 150 euroa.

Kerrostalon (35 asuntoa) 280 megawattitunnin vuosikulutuksella nykyinen 14 150 euron vuosikustannus nousee noin 2 830 eurolla. Asuntoa kohti noin 81 euroa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut