Poliisi epäilee Kankaanpään terroristiepäiltyjen räjähteitä varastetuiksi – Toimituksen tietojen mukaan räjähteet kuuluivat paikalliselle maansiirtoyritykselle - Satakunta - Satakunnan Kansa

Poliisi epäilee Kankaanpään terroristi­epäiltyjen räjähteitä varastetuiksi – Toimituksen tietojen mukaan räjähteet kuuluivat paikalliselle maansiirto­yritykselle

Tutkinnanjohtaja Toni Sjöblom vahvistaa, että poliisi epäilee räjähteiden varastetun yrityksestä, jolla sellaisia sai lain mukaan olla. Paikallisten lähteiden mukaan kyse on paikallisesta maansiirtoyrityksestä.

Poliisi esitteli jutussa takavarikoituja aseita ja räjähteitä tiedotustilaisuudessa, kun terrorismiepäilyistä kerrottiin julkisuuteen.

5.1. 15:59

Poliisi epäilee, että Kankaanpään ryhmäksi nimettyjen miesten räjähteet on varastettu yrityksestä, jolla on ollut laillinen lupa pitää hallussaan räjähteitä. Tutkinnanjohtaja Toni Sjöblom Lounais-Suomen poliisista vahvistaa tiedon Helsingin Sanomille.

HS:n kahden kankaanpääläisen lähteen perusteella kyse olisi paikallisesta maansiirtoalan yrityksestä, mutta tätä nimenomaista yksityiskohtaa Sjöblom ei ole vahvistanut. HS:lle mainitun rakennus- ja maansiirtoalan yrityksen johtohenkilö puolestaan kieltäytyi puhelimessa kommentoimasta HS:n tietoa millään tavalla ja kehotti lähestymään asiassa poliisia.

Tutkinnanjohtaja Sjöblom sanoo, että räjähteitä epäillään nimenomaan anastetuksi, eikä niitä epäillä esimerkiksi luovutetun alkuperäiseltä omistajalta epäillyille.

Kankaanpään ryhmäksi kutsutun miesjoukon jutussa epäiltynä on viisi nuorehkoa miestä. Kyse on ensimmäisestä nykylain aikaisesta äärioikeistolaisesta terrorismiepäilystä Suomessa.

Poliisi on kertonut terrorismiepäilyjen koskevan terroristisessa tarkoituksessa tehtyä törkeää ampuma-aserikosta, terroristisessa tarkoituksessa tehtyä tahallista räjähde­rikosta, terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelua ja terroristisessa tarkoituksessa tehtyä törkeää varkautta.

Toistaiseksi julkisuuteen ei ole tullut tietoa siitä, mihin poliisi epäilee terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelun kohdistuneen. Sjöblomin mukaan tutkinta on tällä hetkellä sellaisessa vaiheessa, että asiaa ei ole mahdollista kertoa julkisuuteen.

Poliisi pääsi historiallisen terrorismitutkinnan jäljille erään lähes mitättömän huumejutun seurauksena. Humalainen kuljettaja rysäytti aikaisin aamulla elokuussa 2019 punaisella Fiatilla erään rivitaloasunnon oveen, minkä jälkeen poliisi takavarikoi miehen asunnolta huumeita.

Poliisi teki etsinnän myös Fiat-kuljettajan laitteisiin, mikä lopulta johti terrorismiepäilyihin. Fiat-kuljettajaa ei kuitenkaan epäillä terrorismirikoksista.

Poliisin vanhan tiedotteen ja tuoreempien terrorismiepäilyjen vangitsemistietojen tekoaikoja yhdistelemällä on selvitettävissä, että terrorismirikoksista epäiltyjen miesten epäillään varastaneen aseita jämijärveläiseltä kesämökiltä lokakuussa 2018.

Syyttäjän pitää nostaa edellytysten täyttyessä syytteet jutusta viimeistään maaliskuun lopussa.

Päivitetty 5.1.2022 kello 17.44: Toni Sjöblom on Lounais-Suomen poliisista, ei Kaakkois-Suomen poliisista, kuten jutussa ensin luki.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut