Kokemäen Teollisuuskylä Oy myi valokuituverkkonsa - Satakunta - Satakunnan Kansa

Kokemäen valokuituverkko Valokuitusen omistukseen

Kokemäen Teollisuuskylä Oy myi omistamansa ja ylläpitämänsä valokuituverkon 3,9 miljoonalla eurolla.

Kokemäen kaupungin konserniyhtiö myy valokuituverkkonsa Valokuitunen Oy:lle. Uusi omistaja aikoo investoida verkon laajentamiseen.

5.1. 14:19

Kokemäen Teollisuuskylä Oy on myynyt Kokemäellä omistamansa ja ylläpitämänsä valokuituverkon Valokuitunen Oy:lle.

Kauppasumma on 3,9 miljoonaa euroa. Lisäksi Valokuitunen ottaa vastuulleen 800 000 euron liittymämaksuvelat.

Kokemäen kaupungin sataprosenttisesti omistama konserniyhtiö on rakentanut valokuituverkkoa Kokemäelle vuodesta 2013. Valokuituliittymiä on rakennettu 1 100, ja verkon palveluita käyttää tällä hetkellä vajaat 800 kiinteistöä.

Kokemäen kaupunginjohtajan Teemu Niemisen mielestä Kokemäen vuonna 2013 tekemä päätös valokuituverkon rakentamisesta oli oikea ja hyvä.

Verkon ylläpitäminen ei kuitenkaan kuulu kaupungin ydintehtäviin, siksi sen myyminen oli kaupunginjohtajan mielestä oikea ratkaisu.

”Nyt kun omistajaksi tulee yksityinen toimija, heillä on resursseja kehittää sitä verkkoa ja laajentaa palveluja”, Nieminen toteaa.

Nieminen kertoo aloitteen kauppaan tulleen Valokuituselta. Kauppaa on hierottu noin vuosi.

Valokuitunen on vuonna 2020 perustettu yhtiö, jonka omistavat Telia Company ja CapMan Infra.

Yhtiön nykyisen verkon alueella on jo yli 50 000 suomalaista kotitaloutta. Valokuitusen toimitusjohtaja Heikki Kaunisto kertoo, että yhtiön tavoitteena on investoida Suomeen vähintään 300 miljoonaa euroa seuraavien viiden vuoden aikana. Yhtiö aikoo tarjota 200 000 kotitaloudelle mahdollisuuden päästä valokuituverkkoon.

”Satakunta on yksi meidän keskeisistä investointikohteistamme. Meillä on jo paljon hankkeita ja selvityksiä menossa Satakunnassa, ja myös jo rakennettuja verkkoja”, Kaunisto kertoo.

Mikä sitten muuttuu, kun omistaja muuttuu? Kaunisto kertoo, että mitään akuuttia muutosta palveluihin ei tule, eikä liittymän ylläpitomaksu muutu.

”Me tulemme kuitenkin investoimaan verkon laajentamiseen, meillä on siihen myyntikoneisto jo olemassa.”

Lisäksi palveluntarjoajien määrä kasvaa, kun nyt vaihtoehtoja on vain kaksi.

Kokemäen Teollisuuskylä Oy:stä tulee kaupan jälkeen velaton yhtiö. Se on kaupungille vielä 2,2 miljoonaa euroa velkaa ja Kuntarahoitukselle puoli miljoonaa euroa.

Valokuituverkon rakentaminen on maksanut 5,9 miljoonaa euroa. Rakentamiskustannuksiin valokuituyhtiö sai sekä valtiolta että kaupungilta aikoinaan 400 000 euron avustuksen. Lisäksi Kokemäen kaupunki myönsi yhtiölle 4,3 miljoonan euron lainan.

Koko konserniin näkökulmasta lopputulos oli nollasummapeliä, joka ei tuonut voittoa, mutta ei myöskään tappiota.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut