Raumalaisilta ei mielipiteitä vanhan vesilaitoksen purkamisesta tai säilyttämisestä - Satakunta - Satakunnan Kansa

Raumalaisilta ei mielipiteitä vanhan vesilaitoksen purkamisesta tai säilyttämisestä

Käyttöä vailla oleva rakennus tarvitsisi 440 000 euron remontin säilymisen turvaamiseksi.

Vanha vesilaitos on ollut viime vuodet tyhjillään ja vailla käyttöä. Rauman Vesi -liikelaitos on hakenut rakennuksen purkua tonttitilan vapauttamiseksi vesilaitoksen laajennukselle.

5.1. 15:12

Rauma

Vuonna 1934 rakennetun Rauman vanhan vesilaitoksen tulevaisuus ei herättänyt keskustelua puolesta tai vastaan. Kaupunki on uusimassa vesilaitoksen tonttialueen asemakaavoitusta, ja sen vaihtoehtoina on joko vanhan laitosrakennuksen purkaminen tai sen korkean osan säilyttäminen.

Asemakaavan vaihtoehtojen julkinen kuuleminen päättyi keskiviikkona tammikuuta. Kaavoitusarkkitehti Jouni Mäkinen Rauman kaupungin kaavoitusosastolta kertoo vesilaitosrakennuksen vaiheilla olleen hiljaista. Marraskuussa 2021 julkiseen arviointiin kuulutetuista asemakaavaluonnoksista ei jätetty määräpäivänä muistutuksia.

Rakennuksella ei ole nykyisellään käyttöä. Rauman Vesi -liikelaitos on hakenut purkulupaa. Perusteluna on tonttitilan vapauttaminen vesilaitoksen laajennusta varten.

Rakennussuojelun viranomaiset esittivät 1920-luvun klassismia edustavan kivirakennuksen säilyttämisen selvittämistä.

Vesilaitosrakennuksen säilytysvaihtona on korkean osan säästäminen purkamiselta. Rakennuksesta purettaisiin vesiallas- ja varastorakennusosat.

Rauman kaupunki on teettänyt alustavan suunnitelman säilytettävän osan korjaustarpeista. Rakennuksen säilymisen turvaaminen vaatisi minimissään arviolta noin 440 000 euron korjaukset. Korjauslasku kasvaisi tästä todennäköisesti, mutta kunnostuksen laajuuden määrää rakennuksen lopullinen käyttö.

Rakennus on yleiskunnoltaan heikko. Laitos jäi pois käytöstä vuonna 1966, eikä sen jälkeen rakennuksessa ole tehty merkittäviä peruskorjauksia. Rakennuksen lämpö-, vesi- ja ilmanvaihtotekniikka on elinkaarensa päässä.

Tiloja on käytetty kerhotoimintaan ja bändien harjoitustiloina. Viime vuodet talo on ollut tyhjillään vailla käyttöä.

Kaupungin teettämien kuntoselvitysten mukaan tiloja vaivaavat osin kosteusvauriot. Korkean rakennusosan alla on vesiallas ja muita maanalaisia rakenteita, joihin kertyy vettä Raumanjoesta. Rakenteita kuormittaa myös seinien tueksi läjitetyt maavallit.

Kuntoselvitysten mukaan rakennusten seinien välissä on eristeenä koksikuonaa, johon pesiytynyt aktinomykeetti -bakteerien kasvustoja eli sädesienten kasvustoja.

Rakennus on asiantuntijakonsultin arvion mukaan kunnostettavissa. Riskeinä ovat kosteus- ja sisäilmaongelmat, jonka aiheuttaa rakennuksen alla ja sisällä oleva vapaa vesi sekä rakenteiden tiivistysten puutteet.

Rauman vesi- ja viemäriliikelaitoksen johtokunta käsittelee tulevalla viikolla kokouksessaan lausuntoaan kaavaesityksistä.

Liikelaitosjohtaja Jukka Vastamäki esittää pitäytymistä alkuperäisessä vesilaitoksen suunnitelmassa eli koko vanhan laitosrakennuksen purkamista. Laitoksella ei ole käyttöä rakennukselle ja tonttitilaa tarvitaan vedenkäsittelylaitoksen tulevaisuuden laajennustarpeisiin.

”Suojelu rajoittaa uuden vesilaitoksen rakentamista sekä muita vesihuollon järjestämiseen liittyviä toimia tontilla, joilla turvataan Rauman seudun vesihuollon järjestäminen”, Jukka Vastamäki perustelee lausuntoesityksessään.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut