Onko koronapassilla enää virkaa, voiko tyhjässä hallissa pelata sulkapalloa, saako järjestää synttäreitä? - Satakunta - Satakunnan Kansa

Onko koronapassilla enää virkaa, voiko tyhjässä hallissa pelata sulkapalloa, saako järjestää synttäreitä?

Satakunnan Kansa kysyi ja aluehallintovirasto vastasi. Yleisvastaus kuuluu: ”Kaikkia sellaisia ihmiskontakteja tulee välttää, jotka eivät ole aivan välttämättömiä juuri nyt.”

Lounais-Suomen aluehallintovirasto ohjeistaa nuorempia satakuntalaisia kohtaamaan vanhuksia niin hyvin suojautuneena kuin mahdollista.

30.12.2021 18:24

Lounais-Suomen aluehallintovirasto tiedotti keskiviikkona uusista Satakuntaa ja Varsinais-Suomen koskevista koronarajoituksista. Rajoitukset ovat nyt molemmilla alueilla samat.

Sekä uudet että aikaisemmat määräykset ja suositukset ovat aiheuttaneet kansalaisissa päänvaivaa. Vaikka tiedotusvälineet ovat koettaneet niitä selkeyttää, viestintään on jäänyt tulkinnanvaraisuutta ja lakitekstimäistä vaikeaselkoisuutta.

Siksi Satakunnan Kansa lähetti aluehallintovirastoon torstaiaamuna 15 Satakuntaan räätälöityä täsmäkysymystä.

Virasto vastasi niihin iltapäivällä sähköpostitse. Vastaukset kokosi viestintäpäällikkö Mari Kaarnavaara-Puutio useista eri viranomaislähteistä.

Koronapassi ei ole ihan tyhjän pantti.

1. Onko koronapassilla nyt mitään virkaa Satakunnassa tai muualla Lounais-Suomessa?

Yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty, ja aluehallintoviraston päätöksissä mainitut urheilutilat, virkistystilat ja muut vastaavat suljetaan tammikuun 1. ja 15. päivän väliseksi ajaksi.

Näitä määräyksiä ei voi kiertää koronapassilla. Valtioneuvoston asetuksella koronapassia ei voi käyttää rajoituksista vapautumiseen yleisötilaisuuksissa tai asiakastiloissa aikavälillä 30.12-20.1.

(https://stm.fi/koronapassi)

2. Voiko koronapassia edellyttää vaikka rajoitukset ovat päällä? Jos esimerkiksi ravintoloitsija haluaa markkinoida itseään vastuullisena toimijana ja kysyä rajoitusten noudattamisen ohella asiakkailta koronapassia, onko se sallittua?

Se on sallittua. Toiminnanharjoittaja voi halutessaan edellyttää koronapassia asiakkailta asiakas- ja toimitiloissa sekä yleisötilaisuudessa, jos tilojen käyttöön tai tilaisuuden henkilömäärään kohdistuu rajoitus.

Koronapassilla ei kuitenkaan voi vapautua rajoituksista. Passi on tarkistettava 29.-31.12 välisenä aikana klo 18-20. Tammikuun ensimmäisestä päivästä alkaen sitä on edellytettävä ravintolan koko aukioloajan.

3. Miten ravintolarajoitukset nyt menevätkään Satakunnassa? Mihin asti ravintolat saavat a) olla auki ja b) anniskella?

Valtioneuvosto päättää ravintolarajoituksista. Anniskelu kaikissa ravintoloissa päättyy klo 17, ja ravintolan saa pitää avoinna ravitsemistoiminnan asiakkaille klo 05-18. Rajoitus koskee jatkossa myös ravintoloita, jotka eivät anniskele alkoholijuomia. Se tarkoittaa muun muassa kahviloita ja pikaruokaloita.

https://valtioneuvosto.fi/tietoa-koronaviruksesta/rajoitukset-ja-suositukset/ravintolarajoitukset

Hampurilaispaikat sulkevat kello 18 lukuun ottamatta esimerkiksi huoltamoiden yhteydessä toimivia ruokapaikkoja.

4. Kohtelevatko rajoitukset esimerkiksi Hesburgerin kaltaisia pikaruokapaikkoja tai ABC:n tapaisia liikenneasemia eri tavalla kuin muita ravitsemusliikkeitä?

Katso edellinen vastaus. Pikaruokapaikat sulkevat klo 18 lukuun ottamatta esimerkiksi huoltamoiden yhteydessä toimivia ruokapaikkoja. Aukiolorajoitus ei koske niitä, mutta anniskelu- ja asiakaspaikkamäärärajoitukset koskevat.

https://valtioneuvosto.fi/tietoa-koronaviruksesta/rajoitukset-ja-suositukset/ravintolarajoitukset

https://avi.fi/usein-kysyttya-koronaviruksesta#item-gE9HPGrL1JJX-101933302

Sulkapalloa ja muita pallopelejä voi mennä pelaamaan, jos vuokraa koko hallin oman kaveriporukan tai perheen käyttöön. Missään tapauksessa suositeltavaa se ei kuitenkaan ole.

5. Jos vuokraa vaikkapa kuuden hengen kaveriporukalla koko sulkapallohallin, voiko sinne mennä pelaamaan, koska kyse on suljetun ystäväjoukon yksityistilaisuudesta?

Jos vuokraa koko hallin eikä yksittäistä kenttää, eli tilassa ei ole ketään muuta, voi mennä pelaamaan. Sopii kuitenkin kysyä, onko sellainen täysin välttämätöntä toimintaa juuri nyt tässä tilanteessa.

https://avi.fi/usein-kysyttya-koronaviruksesta#item-FkUhWGKAqmTQ-33731413

Ei mielellään häitä, syntymäpäiväjuhlia eikä muita perheen tai suvun juhlia juuri nyt.

6. Voiko kesästä asti valmisteltuja syntymäpäiviä tai häitä juhlia loppiaisena, jos vuokraa juhlatilan ja tilaa tarjoilut pitopalvelusta?

Tässäkin tapauksessa sopii kysyä itseltään, onko mitään rationaalista (järkevää) syytä tuoda yhteen isoa tai pientä joukkoa ihmisiä, kun tiedetään, että korona leviää herkästi siellä, missä ihmiset ovat kontaktissa keskenään.

Nykyinen valtavirus, omikron, leviää ihmisjoukoissa oikein erityisen vallattomasti. Pitkä suunnitteluaika, vuokrattu tila tai catering-palvelun käyttäminen ei estä virusta leviämästä.

7. Miten yksityistilaisuus määritellään?

Yksiselitteistä, ”auktorisoitua” määritelmää tuskin on olemassakaan. Luonteeltaan yksityistilaisuus lienee kuitenkin sellainen, joka ei ole avoin kaikille ja joka on järjestetty vain tietylle yksityiselämän ja perhe-elämän piiriin kuuluville henkilöille.

8. Vuonna 2004 tai sen jälkeen syntyneiden lasten ja nuorten ohjattu harrastustoiminta on nyt sallittua Satakunnassakin, mutta missä esimerkiksi sisäliikuntaa voi harrastaa, jos sisäliikuntatilat ovat kiinni?

Suljetuksi määrättyjä tiloja voi käyttää vuonna 2004 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ja nuorten harrastustoimintaan, jos päätöksessä on niin todettu.

https://avi.fi/usein-kysyttya-koronaviruksesta#item-DpAo81qF9aPZ-62465274

Shakkiyhdistyksen ei ole syytä kokoontua kerhoiltaan loppiaisena.

9. Saako shakkiyhdistys kokoontua loppiaisena kerhoiltaansa, jos se on tarkoitettu vain kerhon jäsenille eli ei ole yleinen tilaisuus?

Aluehallintoviraston päätöksessä todetaan, että Satakunnassa tartunnan lähteistä saatiin viikolla 51 selville 45 prosenttia.

Koska tartuntatapauksia ei pystytä enää suurimmalta osin jäljittämään omikronin nopean leviämisen vuoksi, tartuntoja voi olla syntynyt myös sellaisista ihmisten välisistä kontakteista, joita ei ole tilastoitu tartunnan lähteiksi.

Tästä syystä kaikkien kontaktien vähentäminen on olennaista epidemian hillitsemiseksi. Tavoitteena on rokotuskattavuuden lisääntyminen rajoitusten aikana siten, että väestölle ja terveydenhuollon kantokyvylle aiheutuvat ongelmat tartuntojen lisääntymisestä olisivat vähäisempiä.

Onko siis päätöksen tavoite huomioiden olemassa jokin pakottava syy kokoontua juuri nyt?

10. Saako kauppakeskuksessa istahtaa levähtämään penkille?

Ei, kauppakeskusten yleiset tilat on suljettu.

Kauppakeskuksissa ei vedetä autoa eikä harjoiteta mitään muutakaan kuin kaupoissa ja muissa palveluissa käyntiä.

11. Miten kauppakeskusten yleiset tilat on tarkoitettu rajattaviksi pois käytöstä niin, että kauppoihin pääsee kuitenkin kulkemaan?

Päätöksessä lukee, että ”kauppakeskusten yleiset oleskelutilat, pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin, on määrätty suljettaviksi yleisöltä.”

12. Voiko kauppakeskuksen kahvilaan poiketa kahville?

Ravintolarajoituksista vastaa valtioneuvosto.

13. Saako vaikka viraston työntekijä mennä viraston ulkopuoliseen ravintolaan syömään lounastunnilla vai pitääkö siirtyä taas nauttimaan omia eväitä tai takeaway-annoksia?

Katso edelliset vastaukset. Ravintolat ovat avoinna valtioneuvoston asettamien rajoitusten puitteissa.

Koronavilkku käy ja kukkuu edelleen.

14.Vieläkö koronavilkku toimii ja kannattaako se yhä ladata?

Koronavilkku käy ja kukkuu edelleen. Osumia tulee todennäköisesti nyt paljon, kun tartuntaluvut ovat kaikkien aikojen huipussaan. Mitä tahansa keinoa tai välinettä, jolla tartuntaketjuja saadaan jäljitettyä ja katkaistua, on suositeltavaa käyttää.

Vanhusten kohtaamisissa on noudatettava erityistä varovaisuutta. Omikron leviää hyvin helposti.

15.Vuoden 2020 sulkujakson aikana ikäihmisiä kehotettiin eristämään itsensä ja heidän läheisiään neuvottiin olemaan käymättä vanhusten luona. Onko vastaava eristäytyminen ja eristäminen nytkin suositeltavaa?

Erittäin helposti myös oireettomilta henkilöiltä tarttuva, joskin perusterveillä lievää tautimuotoa aiheuttava virusmuunnos voi ikäihmisillä aiheuttaa vakavan taudin tai olla jopa kohtalokas.

Oireettomanakin vierailut on syytä suorittaa niin hyvin suojautuneena kuin mahdollista. Se tarkoittaa muun muassa hengityssuojaimia, riittävää fyysistä etäisyyttä ja pestyjä ja desinfioituja käsiä sekä ennakkoon tehtyä koronakotitestiä

Kaiken kaikkiaan on syytä miettiä aivan jokaista ihmisten kohtaamista ja erilaisissa asiakas- tai asiointitiloissa viipymistä siltä kantilta, onko se aivan ehdottoman välttämätöntä juuri nyt.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut