Posiva Oy hakee käyttölupaa Olkiluodon loppusijoituslaitokselle - Satakunta - Satakunnan Kansa

Posiva Oy hakee käyttölupaa Olkiluodon loppusijoituslaitokselle

Onkalo maailman ensimmäinen korkea-aktiivisen käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitos. Ensimmäiset kapselit Olkiluodon kallioperään 2020-luvun puolivälissä.

Olkiluodon saaren keskiosaan sijoittuvan laitoksen ensimmäiset loppusijoitustunnelit ovat louhittavana noin 420 metrin syvyydessä kallioperässä ja maan päällä Posiva rakentaa kapselointilaitosta.

30.12.2021 10:20

Eurajoki

Teollisuuden Voima Oyj:n (TVO) ja Fortum Power and Heat Oy:n ydinjätehuoltoyhtiö Posiva Oy on jättänyt valtioneuvostolle ydinenergialain mukaisen käyttölupahakemuksen Eurajoen Olkiluotoon rakenteilla olevalle käytetyn ydinpolttoaineen kapselointi- ja loppusijoituslaitokselle.

Posiva hakee loppusijoituslaitokselleen käyttölupaa vuoden 2024 maaliskuusta vuoden 2070 loppuun saakka. Lupaa haetaan Olkiluodon ja Loviisan viiden ydinvoimalaitoksen käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoittamiseen. Kupari-teräskapseleissa kallioperään haudataan uraanipolttoainetta yhteensä noin 6 500 tonnia.

Posiva Oy:n toimitusjohtaja Janne Mokka sanoo käyttölupahakemuksen jättämisen olevan merkittävä vaihe ydinvoimatuotannolle, joka on päästötöntä ja ilmastoystävällistä.

Takana on yli 40 vuoden valmistelu- ja kehitystyö loppusijoitusjärjestelmän rakentamisessa ja sen pitkäaikaisturvallisuuden osoittamiseksi. Aiemmin toiminnalle on myönnetty kaksi periaatepäätöstä ja rakentamislupa.

Loppusijoituksen pitkäaikaisturvallisuus perustuu ydinpolttoaineen hautaamiseen noin 420 metrin syvyyteen kallioperään sekä moniesteperiaatteeseen.

Polttoaine-elementit pakataan sellaisenaan kupari-teräskapseleihin, jotka sijoitetaan bentoniittisavella vuorattuihin asennusreikiin. Täytetyt loppusijoitustunnelit tulpataan monimetrisillä teräsbetonitulpilla.

”Vuosikymmenien työ pitkäaikaisturvallisuuden osoittamiseksi ja Olkiluodon olosuhteisiin soveltuvan loppusijoituslaitoskonsepti Onkalon kehittämiseksi on nyt saatu valmiiksi ja voimme keskittyä kapselointi- ja loppusijoituslaitoksien laiteasennuksiin, käyttöönottoon ja käyttötoiminnan valmisteluun”, Janne Mokka sanoo.

Laitoksen käyttöluvan ensimmäinen, vuoden 2070 loppuun ulottuva jakso kattaa nykyisten käynnissä olevien Olkiluoto 1- ja 2-laitosten sekä Loviisan kahden ydinvoimalaitoksen käytetyn polttoaineen loppusijoituksen.

Janne Mokka arvioi, että ensimmäiset kapselit loppusijoitetaan Onkaloon kuluvan vuosikymmen puolivälissä. Ensimmäisistä loppusijoitusluolista on nyt louhittuna noin kilometrin osuus.

Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksen aloitusta edeltää lupakäsittelyn lisäksi täyden mittakaavan testi kapseloinnista asennukseen kalliotunneleihin porattuihin kapselireikiin.

Kapselointi- ja loppusijoituslaitosta on suunniteltu käytettävän noin 2120-luvulle saakka, kunnes kaikki omistajien laitosten ennakoitu käytetty ydinpolttoaine on loppusijoitettu.

Onkalo-loppusijoituslaitoksen ensimmäiset tunnelit ovat louhinta- ja varusteluvaiheessa.

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) järjestää lupahakemuksesta julkisen kuulemisen myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana. TEM pyytää silloin lausuntoja useilta viranomaisilta, yhteisöiltä ja vaikutusalueen kunnilta sekä varaa kansalaisille ja yhteisöille mahdollisuuden lausuntojen ja mielipiteiden esittämiseen.

Lausunnot ja mielipiteet otetaan huomioon käyttölupahakemuksen käsittelyssä. Ministeriö varautuu järjestämään myös viranomaisseminaarin lupahakemuksen käsittelyn aikana.

TEM pyytää lausunnon Säteilyturvakeskukselta (STUK) kapselointi- ja loppusijoituslaitoksen turvallisuudesta. STUK tarkastaa, että kapselointi- ja loppusijoituslaitos on rakennettu suunnitelmien mukaisesti, että ydinlaitoskokonaisuutta voidaan käyttää turvallisesti, ja että ydinlaitoskokonaisuuden henkilöstö on koulutettu laitoksen turvallista käyttämistä varten.

Kapselointi- ja loppusijoituslaitoksen käyttöä ja kunnossapitoa valvotaan niiden koko käyttöiän ajan. Pitkäaikaisturvallisuuden arviointi on merkittävä osa STUKin lausuntoa.

Posiva aloitti kapselointi- ja loppusijoituslaitoksen rakentamisen joulukuussa 2016, kun valtioneuvosto oli myöntänyt sille rakentamisluvan marraskuussa 2015.

Rakentamislupa oli maailman ensimmäinen käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitusta varten. Tätä edelsi valtioneuvoston tekemä periaatepäätös Posivan kapselointi- ja loppusijoituslaitoksen rakentamisesta joulukuussa 2000, ja laajennettuna Olkiluoto 3 -laitosyksikön käytettyä ydinpolttoainetta varten tammikuussa 2002. Eduskunta vahvisti päätökset toukokuussa 2001 ja 2002.

Posiva aloitti vuonna 2004 ennen rakentamisvaihetta periaatepäätöksen nojalla ja STUK:n valvonnassa maanalaisen tutkimustilan, Onkalon rakentamisen. Nyt se on merkittävä osa loppusijoituslaitoksen kokonaisuutta.

(Juttua täydennetty torstaina 30.12. kello 12)

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut