Nysse o ratkennu! Jopa Paavo Pesusienessä puhutaan masaliisasta - Satakunta - Satakunnan Kansa

Nysse o ratkennu! Jopa Paavo Pesusienessä puhutaan masaliisasta

Meren pohjassa asuvasta Paavo Pesusienestä ja tämän ystävistä, kertovaa animaatiosarjaa on esitetty Yhdysvalloissa vuodesta 1999 ja Suomessakin vuodesta 2003.

28.12.2021 10:45

Porilainen somepersoona Pori Laine huomasi tiistaiaamun Paavo Pesusieni -televisio-ohjelmassa porilaisia sykähdyttävän asian. Animaatiossa puhuttiin porilaisille rakkaasta leivoksesta oikealla nimikkeellä masaliisana eikä minään neutraalina mokkapalana.

”Onks tää ny taputeltu ja voidaa men eteepäi kute Jutila?”, kysyy Pori Laine twiitissään.

Porilaine-lehti listasi alkuvuonna neljä teoriaa masaliisa-nimen mystisestä alkuperästä, joka pistää asiantuntijatkin ymmälleen.

Lue lisää: Masaliisa erottaa Porin seudun muusta Suomesta – listasimme neljä teoriaa nimen mystisestä alkuperästä, joka pistää asiantuntijatkin ymmälleen

Samassa yhteydessä lukijoilta kysyttiin suosikkiteoriaa nimen synnystä.

Vastanneista 49,5 prosenttia oli sitä mieltä, että masaliisa-nimi syntyi Liisa-nimisen naisen tavasta leipoa näitä suklaisia herkkuja Masa-nimiselle miehelleen.

Masaliisa

Masaliisasta on olemassa monenlaisia versioita, mutta tässä on yksi toimivaksi havaittu resepti.

3 munaa

2 dl sokeria

4 dl vehnäjauhoja

3 rkl kaakaojauhetta

3 tl leivinjauhetta

3 tl vaniljasokeria

1 dl maitoa

150 g sulatettua voita tai

leivontamargariinia

kuorrutus:

100 g sulatettua voita tai

leivontamargariinia

3 rkl vahvaa kahvia

3 rkl kaakaojauhetta

3 tl vaniljasokeria

150-250 g tomusokeria

koristeeksi:

nonparelleja

Sulata ja jäähdytä pohjaan tarvittava voi tai margariini. Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään. Siivilöi tarvittaessa suklaajauhe, jos se on kovin kokkareista. Lisää kuivat aineet ja maito vuorotellen munavaahtoon ja sekoita. Lisää lopuksi sulatettu rasva.

Kaada taikina leivinpaperilla päällystettyyn, noin 25 kertaa 35 senttimetriä kokoiseen uunivuokaan. Paista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä.

Sulata kuorrutusta varten rasva. Lisää muut aineet ja sekoita tasaiseksi. Lisää tomusokeria vähitellen ja arvioi sen oikeaa määrää: kuorrutuksen ei pitäisi jäädä liian löysäksi, mutta siitä ei saisi tulla liian jäykkääkään, vaan sopivasti levittyvää ja samalla riittävän jämäkkää. Levitä kuorrutus piirakkapohjan päälle ja koristele nonparelleilla. Anna kuorrutuksen jähmettyä ja nauti.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut