Joulukirkkoon vain kolmasosa yleisöstä - Satakunta - Satakunnan Kansa

Joulukirkkoon vain kolmasosa yleisöstä – Ovet kiinni, kun tilan maksimikapasiteetti täynnä

Moni joulun hartaus striimataan. Raumalla aattohartauksia järjestetään tavallista enemmän, jotta mahdollisimman moni pääsisi osallistumaan.

Jouluhartaudet ja Kauneimmat joululaulut vetävät tavallisesti kirkot täyteen. Arkistokuva vuodelta 2006.

23.12.2021 16:03

Pori

Kaikki seurakunnissa suunnitellut loppuvuoden yleisötilaisuudet, kuten konsertit, myyjäiset ja Kauneimmat joululaulut perutaan Satakunnan alueella. Rajoituksista ei voi vapautua käyttämällä koronapassia.

Aluehallintoviraston asettamat rajoitukset eivät suoraan koske uskonnollisia tilaisuuksia. Tuomiokapituli kuitenkin ohjeistaa, että kirkollisissa toimituksissa (hautaan siunaaminen, avioliittoon vihkiminen ja kaste), jumalanpalveluksissa sekä jouluaaton ja uuden vuoden aaton hartauksissa käytettävään tilaan voidaan ottaa sisälle vain kolmasosa kyseisen tilan enimmäisyleisömäärästä.

Kirkkojen ovet suljetaan, kun ohjeistuksen mukainen maksimiyleisömäärä on täyttynyt. Moni seurakunta myös striimaa joulun ajan hartauksia.

”Joulu on kirkoissa sesonkiaikaa, ja nyt kun moni ei pääse paikan päälle, meille on tärkeää huolehtia siitä, että osallistua voi edes virtuaalisesti”, sanoo viestintäpäällikkö Matti Kuhna Porin seurakuntayhtymästä.

Kuhnan mukaan ajantasaisimmat tiedot joulun ajan kirkollisista tapahtumista löytyvät seurakuntien Facebook-sivuilta. Sieltä voi seurata myös seurakuntien tilaisuuksien, kuten jumalanpalvelusten striimejä.

Raumalla aattohartauksia on päädytty järjestämään normaalia enemmän, jotta mahdollisimman moni pääsisi halutessaan osallistumaan niihin paikan päällä, kertoo Rauman seurakunnan viestintäpäällikkö Kanerva Kuisma. Useat hartaukset ja messut ovat kuultavissa myös radio Ramonasta, ja lisäksi moniin niistä voi osallistua striimin kautta.

Kuisma kertoo, että esimerkiksi Pyhän Ristin kirkon tavallisesti äärimmilleen täyttänyt kello kahdentoista aattohartaus päätettiin järjestää kokonaan ilman yleisöä. Tilaisuutta voi seurata Rauman seurakunnan Youtube-kanavalta.

Heikentynyt koronatilanne on Kuisman mukaan näkynyt hieman pienempinä osallistujamäärinä kirkon tilaisuuksissa jo aiemmin joulukuussa, joten hän arvelee aattona ja joulupäivänäkin olevan tavallista vähemmän kirkkokansaa liikkeellä.

”Kauneimmissa joululauluissa oli esimerkiksi ihan mukavasti ihmisiä, muttei kuitenkaan sellaista väenpaljoutta kuin aikaisemmin.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut