Rauman telakoiden laivapiirustuksille pelastus uuteen arkistoon - Satakunta - Satakunnan Kansa

Rauman telakoiden laivapiirustuksille pelastus uuteen arkistoon

Rekka-autollinen vuosien 1946-1998 laivapiirustuksia joutui UPM:n keskusarkistosta poistolistalle. Merimuseoväki ja kaupungin tuki mahdollistivat pikatahtisen pelastusoperaation.

Rauman telakoiden laivapiirustukset uudessa säilytyspaikassaan Mikkelissä elinkeinoelämän keskusarkistossa.

22.12.2021 21:39

Rauma

Merkittävä määrä raumalaisen laivanrakennuksen historiaa oli joutua poistolistalle, mutta hätiin ehtivät Rauman Merimuseo ja Rauman laivanrakennuksen perinneyhdistys Rauman kaupungin rahallisella tuella.

Pelastusoperaatiolla siirrettiin talteen Finnyards Oy:n ja sen edeltäjätelakoiden eli Rauma-Repolan ja Hollmingin telakoiden vuosina 1946–1998 rakentamien laivojen piirustukset. Ne ovat nyt talletettuna Suomen Elinkeinoelämän Keskusarkistoon ELKA:aan Mikkeliin.

Metsäteollisuusyhtiö UPM ilmoitti poistavansa Valkeakosken keskusarkistostaan yli 700 aluksen piirustus- ja suunnitteluaineiston. Aikataulu oli kireä, sillä poiston määräajaksi oli asetettu jouluaatto.

Rauman laivanrakennuksen perinneyhdistyksen hallituksen jäsen Markku Helamaa kertoo kiiretahtisen arkistoaineiston siirtotarpeen tulleen tietoon vasta joulukuun alkupuolella. Pulmana oli, ettei piirustusten laatimispaikkakunnalla Raumalla ollut riittäviä ja arkistovaatimukset täyttäviä tiloja laajalle aineistoille.

Merimuseoväellä oli kuitenkin yhteinen näkemys, että tekniikan ja taloushistorian tutkimukselle sekä laivahistorian ja mallinrakennuksen harrastajille piirustusten säilyttäminen on välttämätöntä.

”Ajattelimme ensin, että tuodaan piirustukset Raumalle konteissa, mutta onneksi järjestyi pysyvä ja ammattimaisesti hoidettu arkistovaihtoehto. Erittäin suuri kiitos Rauman kaupungille taloudellisesta tuesta ja operaation onnistumisesta”, Markku Helamaa sanoo.

Rauman kaupunginhallitus myönsi maanantaina 20. joulukuuta pikapäätöksellä Raumanmeren Merimuseosäätiön ja Rauman laivanrakennuksen perinneyhdistyksen anoman 6 000 euron raha-avun arkistomateriaalin siirron kustannuksiin.

Tiistaina 21. joulukuuta rekka olikin jo trukilla kuormattavana Valkeakoskella ja raumalaiset laivapiirustukset saatiin turvaan ennen säädettyä poiston päivämäärää.

Kuuden vuosikymmenen ajalta Rauman telakoilta kertynyt laivojen piirustus- ja suunnitteluaineisto on mittava. Yli 700 aluksen piirustusten kuljetukseen Valkeakoskelta Mikkeliin tarvittiin perävaunullinen kuorma-auto.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut