Satakunnan tulevaisuuden sote-keskuksen kehittämiseen reilun 6 miljoonan euron valtionavustus - Satakunta - Satakunnan Kansa

”Pompottelu luukulta luukulle meidän pitää lopettaa” – Näin tulevaisuuden sote-keskuksen kehittämiseen myönnetyt miljoonat aiotaan Satakunnassa käyttää

Sosiaali- ja terveysministeriö kertoi tiistaina jakavansa valtionavustuksina hyvinvointialueille kaikkiaan reilut 180 miljoonaa euroa.

Toiminnan kehittäminen kohdistuu pääosin perustason sote-palveluihin ja ennaltaehkäisevään toimintaan. Arkistokuvassa Rauman terveyskeskus.

22.12.2021 13:00 | Päivitetty 22.12.2021 14:49

Sosiaali- ja terveysministeriö kertoi tiistaina myöntävänsä Satakunnan tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hankkeelle vajaat 6,2 miljoonaa euroa. Satasoten hankejohtaja Anneli Lehtimäki kertoo olevansa tyytyväinen myönnettyyn tukisummaan.

”Saimme sen mitä anoimme.”

Satakunnan tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen johtaja Anna Jaatinen kertoo, että tuet oli jyvitetty maakunnille niiden asukasluvun mukaan, ja myönnetty 6,17 miljoonaa euroa oli enimmäissumma, mikä oli mahdollista saada.

Potti käytetään Jaatisen mukaan pääasiassa perustason, eli paikallisten sote-keskusten palvelujen sekä ennaltaehkäisevän toiminnan kehittämiseen. Osittain sitä käytetään myös erikoissairaanhoidon ja sote-keskusten toiminnan yhteensovittamiseen.

”Hanke on hirveän laaja, ja se koskee meidän kaikkia ikäryhmiä”, Jaatinen sanoo.

Paineita toiminnan kehittämiselle luo tiukentuva lainsäädäntö.

"Meille on tulossa tämän hetken tietojen mukaan seitsemän päivän hoitotakuu, ja kiireettömään suun terveydenhuoltoon pitää päästä nykyisen kuuden kuukauden sijasta kolmen kuukauden sisällä.

Satakunnan tulevaisuuden sote-keskus -hanke alkoi kolmen miljoonan euron budjetilla jo kesällä 2020. Summasta puolet ohjattiin perustason sote-palvelujen järjestäjille ja puolet maakunnalliseen työhön.

”Nyt keskitytään siihen, että saamme kurottua hyvät mallit yhteen. Näin saadaan varmistettua, että joka puolella hyvinvointialuetta toimitaan yhdenvertaisesti.”

Miten tulevaisuuden sote-keskukset sitten poikkeavat nykyisistä sote-keskuksista?

”Toivon, että se on hyvin asiakaslähtöinen. Tavoite on, että palveluun pääsee helposti ja nopeasti. Eri palveluita kurotaan yhteen niin, että monialaista palvelua tarvitsevat saavat palvelut yhdeltä luukulta. Pompottelu luukulta luukulle meidän pitää lopettaa”, Jaatinen sanoo.

Hän täsmentää, että luukku voi tarkoittaa tässä yhteydessä myös vaikkapa sähköistä varauspalvelua tai puhelinta.

Sosiaali- ja terveysministeriö kertoi tiistaina jakavansa valtionavustuksina hyvinvointialueille kaikkiaan reilut 180 miljoonaa euroa.

Avustukset liittyvät juuri tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmaan, jonka on tarkoitus kehittää tulevien hyvinvointialueiden perusterveydenhuoltoa ja sosiaalihuoltoa.

”Asiakkaan tulee saada palvelut hyvin matalalla kynnyksellä, avun pitää tulla ajoissa, sen pitää vastata tarvetta ja asioinnin pitää olla sujuvaa”, kommentoi tiedotustilaisuudessa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.)

Avustukset ovat kustannuksiin, jotka syntyvät tammikuun alun 2021 ja joulukuun lopun 2023 välillä.

Täydentävän haun kautta hyvinvointialueille myönnetään vajaat 140 miljoonaa. Siinä painotetaan palveluiden saatavuutta edistäviä toimia perusterveydenhuollossa, sosiaalihuollossa, mielenterveyspalveluissa ja monialaisessa kuntoutuksessa.

Iäkkäiden kotona asumista tukevien palvelujen kehittämiseen suunnataan 30 miljoonaa euroa ja lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelmaan noin 20 miljoonaa.

Päivitetty 22.12. kello 14.49: Lisätty Anna Jaatisen haastattelu.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut