Kesä ja katujen rauhoitus autoilulta vetävät kansaa – Vanhassa Raumassa yli miljoona vierailijaa vuodessa - Satakunta - Satakunnan Kansa

Matkapuhelindata, haastattelut ja kyselyt paljastavat: Vanhassa Raumassa käy yli miljoona vierailijaa vuodessa

Raumalaiset tulevat Vanhaan Raumaan perinteisesti autoillen. Merkittävä enemmistö kyselytutkimukseen vastanneista antavat kuitenkin kiitosta ja kannatuksen kesäajan kävelykaduille.

17.12.2021 11:00 | Päivitetty 17.12.2021 11:04

Rauma

Unescon maailmanperintökohteena 30 vuotta ollut Vanha Rauma on erityisesti kesäaikaan ja kävelykatuaikana vierailijoiden suosiossa.

Rauman kaupunki teettänyt selvityksen raumalaisten ja matkailijoiden liikkumistottumuksista Vanhan Rauman alueella. Tiedot on koottu matkapuhelindatan, katuhaastattelujen ja nettikyselyllä.

Kävelykatukausien aikana Vanhassa Raumassa käydään 30 000-40 000 kertaa viikossa eli lähes tuplasti kuin muina aikoina. Kesäsesongin ulkopuolella vierailukäyntejä viikossa kirjattiin 22 000-24 000 kertaa.

Vuoden aikana Vanhassa Raumassa raumalaiset käyvät 1,1 miljoonaa kertaa ja ulkopaikkakuntalaisia kävijöistä on noin 200 000.

Suunnittelupäällikkö Riikka Pajuoja sanoo kävijätutkimuksen tukevan kävelyn ja sen olosuhteiden kohentamista Vanhan Rauman lisäksi myös muulla kaupunkialueella. Kyselytutkimukseen vastanneista kävelykadut saivat kiitoksia ja 84 prosenttia kannattaa Vanhan Rauman kävelykatuaikoja.

Kävelyn ja kevyenliikenteen suosiminen näyttää edistävän myös kaupankäyntiä ja rahankäyttöä.

”Matkapuhelindatan perusteella Vanha Rauma houkuttelee ulkopaikkakuntalaisia vierailijoita ja matkailijoita erityisesti kesäisin. Vuonna 2021 Pitsiviikon ajalta kirjattiin 55 000 käyntiä yhdeksältä tapahtumapäivältä. Myös Tonttujen yö tuo alueelle tavallista enemmän väkeä”, Riikka Pajuoja toteaa kaupungin tiedotteessa.

”Kävelyliikenteellä on valtava merkitys Vanhan Rauman alueen palveluille. Kävely myös lisää alueen viihtyisyyttä ja mahdollistaa upeasta maailmanperintökohteestamme nauttimisen kaikilla aisteilla. Kävellen voi kokea enemmän”, hän lisää.

Nettikyselystä saatujen vastausten perusteella ravintolapalvelut ovat tärkein syy vierailla Vanhassa Raumassa. Myös ostosten tekeminen liikkeissä sekä alueella ulkoilu nousivat kolmen parhaimman syyn joukkoon.

”Vastaajista 60 prosenttia saapuu Vanhaan Raumaan autolla. Kuitenkin kävellen ja pyörällä liikkuvat käyvät Vanhassa Raumassa useammin kuin autoilevat vastaajat”, Pajuoja toteaa.

Kyselyvastauksissa Vanhaan Raumaan toivotaan muun muassa ruokakauppaa, lisää ilta- ja viikonlopputoimintaa sekä erilaisia tapahtumia.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut