Näin poliisi pääsi "Kankaanpään ryhmän" jäljille – Historiallisen terrorismitutkinnan lähtölaukauksena oli päihtyneenä rivitalon seinään ajaneen kotietsintä - Satakunta - Satakunnan Kansa

Näin poliisi pääsi "Kankaanpään ryhmän" jäljille – Historiallisen terrorismitutkinnan lähtölaukauksena oli päihtyneenä rivitalon seinään ajaneen kotietsintä

Poliisi on aiemmin kertonut, että terrorismijuttu alkoi mitättömän huumejutun tutkinnasta. Terrorismitutkinnan lähtölaukauksena toimineen aamun tapahtumat selviävät Helsingin Sanomien hankkimista papereista.

Kankaanpään terrorismijuttu lähti liikkeelle kolaroinnista alkaneesta huumetutkinnasta. Mies törmäsi rivitalon oveen tällä autolla.

16.12.2021 12:20

Punainen Fiat rysähti kankaanpääläisen rivitalon seinään ja oveen voimalla, joka katkaisi asukkaan unen lisäksi myös huoneiston sähköt. Oli elokuinen aamu vuonna 2019.

Kun uniltaan herännyt asukas pääsi sängystä keittiöön, hän huomasi, että väliovi oli auki, keittiön tuolit olivat kaatuneet ja eteisen väliseinä oli siirtynyt paikaltaan.

”Heräsin tömähdykseen ja ihmettelin, mitä tapahtui”, mies kuvaili myöhemmin poliisille.

Kuljettaja ei jäänyt paikkailemaan aiheuttamiaan vahinkoja, vaan kaasutti pois onnettomuuspaikalta. Asukas ehti kuitenkin nähdä perästä kolhiintuneen Fiatin rekisterinumeron.

Hieman ennen seitsemää poliisi löysi auton parkista erään asunnon edestä Kirkkokadulta. Sisältä asunnosta kuului kovaa musiikkia, ja poliisi koputti ovelle.

Oven avasi mies, joka oli ajanut jo aiemmin samana vuonna ilman ajolupaa. Alkometrin tulos kertoi juopuneesta tilasta. Aamulla hän oli ollut liikkeellä sukulaisensa autolla.

Myöhemmin verikokeet antoivat veren alkoholipitoisuudeksi 2,84 promillea.

Fiat-kuski kertoi iltapäivällä poliisille, mistä onneton tapahtumaketju oli saanut alkunsa.

”Olin eilen kavereiden kanssa juhlimassa. Vähän siinä tuli otettua”, hän sanoi.

Epäillyn huoneistossa oli ollut useita viitteitä kannabiksen käyttämiseen, ja poliisi oli määrännyt kotietsinnän asuntoon. Asunnosta oli löytynyt bongi ja runsas sata grammaa marihuanaa.

Asunnosta takavarikoitiin kannabista, mutta tutkinnasta alkoi myös huomattavasti poikkeuksellisemman rikosjutun tutkinta.

Mies sanoi, että oli kasvattanut huumeita omaan käyttöönsä.

”Minulla on ollut sellainen paikka yhdellä peltoaukealla, jossa olen kokeillut kasvattaa”, hän kertoi.

Päihdehuuruisen aamun seurauksena poliisi käynnisti myöhemmin myös toisen rikostutkinnan. Se tunnetaan Fiat-kuljettajan tarinaa paremmin.

Joukko nuoria kankaanpääläisiä miehiä vangittiin vajaat kaksi viikkoa sitten perjantaina terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta ja terroristisessa tarkoituksessa tehdystä tahallisesta räjähderikoksesta.

Terrorismijutun tutkinta on yhä kesken. Siksi on toistaiseksi hämärän peitossa, mikä Fiat-kuljettajan jutussa johdatti terrorijutun jäljille.

Huumejutun takavarikkopöytäkirjasta ei selviä, että poliisi olisi esimerkiksi takavarikoinut miehen puhelinta, mutta viite tällaiseen toimenpiteeseen löytyy pöytäkirjan kuulusteluosion yhdestä kysymyksestä. Joko tuo toimenpide tai jokin muu tapaukseen liittyvä yksityiskohta sai poliisin avaamaan toisen tutkinnan.

Fiatin rivitalon seinään ajanut kuljettaja ei ole ollut terrorismirikoksista vangittujen joukossa. Poliisi ei ole myöskään muuten kertonut, että miestä epäiltäisi terrorismijutussa.

Poliisi on tiedottanut, että se epäilee Suomen ensimmäisessä äärioikeistolaisessa terrorijutussa niin sanottua Kankaanpään ryhmää terroristisessa tarkoituksessa tehdystä törkeästä ampuma-aserikosta, terroristisessa tarkoituksessa tehdystä tahallista räjähde­rikoksesta, terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta ja terroristisessa tarkoituksessa tehdystä törkeästä varkaudesta.

Vangittuna terrorismijutusta on tällä hetkellä neljä miestä. Syyttäjien on nostettava syytteet epäillyistä rikoksista maaliskuun 2022 loppuun mennessä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut