Olkiluoto 3 -ydinvoimalalle Säteilyturvakeskukselta käynnistyslupa - Satakunta - Satakunnan Kansa

Olkiluoto 3 -ydinvoimalalle Säteilyturvakeskukselta käynnistyslupa

Reaktorin saattaminen kriittiseksi ja ketjureaktion käynnistys etenee vaiheittain tehokäyttöön.

Olkiluoto 3 -ydinvoimalan sähköntuotannon oli määrä alkaa jo vuoden 2009 keväällä. TVO on nyt saanut säteily- ja ydinturvallisuudesta vastaavan viranomaisen STUK:n ratkaisevan luvan reaktorin käynnistykselle.

16.12.2021 9:50

Eurajoki

Säteilyturvakeskuksen (STUK) on myöntänyt Teollisuuden Voima Oyj:lle (TVO) Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitokselle käynnistysluvan.

STUK:n antama kriittisyys- ja pientehokoelupa tarkoittaa, että yhtiö voi käynnistää ydinreaktion ensimmäistä kertaa Olkiluodon ydinvoimalaitoksen kolmosyksikön (OL3) reaktorissa.

Luvassa STUK toteaa, että kriittisyyden ja pientehokokeiden edellytykset täyttyvät ja ennen ensikriittisyyttä tehdyt käyttöönottokokeet osoittavat, että laitos toimii suunnitellulla tavalla. Käyttöönottokokeisiin kuuluvat myös muutostöiden jälkeen tehdyt uusintatestit.

Olkiluoto 3:n valvontaprojektin päällikkö Essi Vanhanen sanoo onnistuneiden koekäyttöjen osoittaneen nyt ydinvoimalan käynnistysvalmiuden. Hän korostaa, että käynnistyksessä edetään vaiheittain, ja valvonta ja testaukset jatkuvat tiiviinä.

Ennen reaktorin kriittiseksi tekemistä STUK toteaa laitospaikalla vielä käynnistysvalmiuden. Siinä yhteydessä STUK tarkastaa, että kriittisyys- ja pientehokoelupapäätöksessä esitetyt avoimet asiat ovat kunnossa.

STUK valvoo reaktorin käynnistystä ja pientehokokeita paikan päällä Olkiluodossa. TVO nostaa reaktorin tehoa asteittain. Tehon nostoon yli viiden prosentin reaktorin täydestä tehosta TVO tarvitsee STUKin luvan, samoin kuin tehon nostoon yli 30 ja 60 prosentin.

Kuumakokeista varmistus ja oppia

TVO aloitti OL3:n polttoaineen latauksen maaliskuussa. STUK seurasi latauksen aloittamista ja sen kulkua Olkiluodossa. STUK myös tarkasti latausta seuranneiden kuumakokeiden suunnitelmat ja ohjeet sekä seurasi tärkeimpiä kokeita Olkiluodossa.

Kuumakokeiden aikana TVO pystyi esimerkiksi varmistamaan, että ongelmia aiheuttanut paineistimen yhdyslinjan värähtely on saatu riittävän pieneksi yhdyslinjaan lisättyjen vaimentimien avulla.

Projektipäällikkö Essi VanhanenSäteilyturvakeskuksesta toteaa , että laitoksen käyttöönotto on ollut oppimisen paikka kaikille siihen osallistuneille.

TVO selvitti koekäytössä eteen tulleet poikkeukselliset tapahtumat ja teki merkittävimmistä tapahtumista tutkinnat. STUK seurasi koekäyttöjen etenemistä, ongelmien selvittelyä ja tarkasti merkittävimmät muutostyösuunnitelmat sekä teki tarvittavat tarkastukset korjattuihin ja muutettuihin kohteisiin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut