Rauman sairaala siirretään uuden hyvinvointialueen päänvaivaksi - Satakunta - Satakunnan Kansa

Rauman sairaala siirretään uuden hyvinvointialueen päänvaivaksi – Kiinteistöyhtiö on tehnyt vuosittain tappiota, ja vuokrien korotuspaine on huima

Kiinteistöyhtiön toiminnan vakauttamiseen vaadittava vuokrien korotustarve vaatisi neliövuokrien korottamista vähintään 25 prosentilla.

Arkistokuva. Rauman sairaalaa remontoitiin viime vuonna, mutta sekään ei riitä. Arvioidaan, että Kiinteistö Oy Rauman Sairaalalla on noin viisi miljoonaa euroa korjausvelkaa.

18.12.2021 8:42

Rauma

Rauman ja Satakunnan sairaanhoitopiirin iso keskinäinen murheenkryyni, sairaala-alueen kiinteistökokonaisuuden tulevaisuus, saa maanantaina väliaikaisen ratkaisun.

Sairaanhoitopiirin yhtymähallitus saa käsiteltäväkseen esityksen, jossa Kiinteistö Oy Rauman Sairaala ja sen omaisuus siirretään takaisin sairaanhoitopiiriin haltuun.

Näin se siirtyisi vuoden 2023 alusta uuden hyvinvointialueen omistukseen.

Sairaanhoitopiirin johtajan Ermo Haaviston esityksessä kiinteistöyhtiön omaisuuserien ja vastuiden suuresta koosta johtuen käynnistetään ensiksi selvitystyö, jonka pohjalta myös valitaan purkamisen toteutustapa.

Samalla selvitetään kiinteistön arvo suhteessa sairaanhoitopiirin antolainaukseen sekä verotukseen liittyviä yksityiskohtia.

Vuonna 1955 toimintansa Rauman kunnallisena keskussairaalana aloittaneesta sairaalakiinteistöstä on väännetty kättä jo pidemmän aikaa.

Kiinteistökokonaisuuden keskeisenä ongelmana on ollut, että sen tekninen kunto oli osin hyvin heikko jo 2015, kun sairaanhoitopiiri päätti myydä omistamansa osan erilliselle, kokonaan omistamalleen kiinteistöyhtiölle.

Rauman kaupunki ilmoitti tuolloin, ettei hyväksy missään muodossa yhtiöittämisen seurauksena syntyviä lisäkustannuksia. Kaupunki epäili joutuvansa sairaalan vuokralaisena maksumieheksi, kun kiinteistöyhtiö on pakotettu korottamaan vuokraa.

Tuolloin sairaalarakennuksen myyntihinnaksi varainsiirtoveroineen arvioitiin 15,6 miljoonaa euroa.

Perustetulle Kiinteistö Oy Rauman aluesairaalalle myönnettiin pitkäaikainen laina sairaalakiinteistön kauppahinnan maksamista varten.

Aiemmin sairaanhoitopiiri tarjosi Rauman ostettavaksi aluesairaalan kiinteistöä sekä henkilökunnan käytössä oleva huvilaa tasearvollaan eli yhteensä 11,2 miljoonan euron kauppahinnalla.

Rauma torjui ostotarjouksen sekä osakkuuden kiinteistöyhtiössä vetoamalla sosiaali- ja terveyspalvelujen rakenneuudistuksen keskeneräisyyteen.

Sairaanhoitopiirin talousjohtajan Tero Mäkirannan ja hallintojohtajan Anna Alarautalahti-Heurlinin laatiman raportin mukaan kiinteistöyhtiön taloudellinen asema on ollut sen koko toiminnan ajan erittäin haavoittuva.

Kiinteistö Oy Rauman Sairaalan liikevaihto on noin 3,4 miljoonaa euroa, joka koostuu vuokratuloista ja käyttökustannuskorvauksista. Vuokratuloista yli 90 prosenttia tulee kahdelta päävuokralaiselta, sairaanhoitopiiriltä ja Rauman kaupungilta.

Rauman kaupungin osuus liiketoiminnasta on kaksi kolmasosaa.

Kiinteistöyhtiön budjetti on laadittu vuosittain siten, että kiinteistöä ylläpitävä toiminta ja pakolliset korjauskulut sekä vahinkokorjaukset on voitu toteuttaa. Yhtiölle ei ole kertynyt vierasta pääomaa lainojen tai luottojen muodossa ulkopuolisille rahoituslaitoksille.

KOY Rauman sairaalan tilinpäätökset ovat vuosittain tappiollisia, ja toiminnan vakauttamiseen vaadittava vuokrien korotustarve on noin 500 000 euroa. Käytännössä tämä tarkoittaisi nykyisten päävuokralaisten neliövuokrien korottamista vähintään 25 prosentilla.

Yhtiön omistamiin kiinteistön osiin arvioidaan kohdistuvan noin 5 miljoonan euron korjausvelka.

Mäkirannan ja Alarautalahti-Heurlinin mukaan Rauman sairaalakiinteistön siirtyminen hyvinvointialueen suoraan omistukseen parantaisi hyvinvointialueen toimintaedellytyksiä Rauman seudun ja koko Etelä-Satakunnan sote-palvelujen fyysisiä tiloja järjestettäessä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut