Ylistys diakonialle - Satakunta - Satakunnan Kansa

Ylistys diakonialle

12.12.2021 10:00

Joulun alla monet tahot aktivoituvat lahjoittamaan ja yksi luotettava taho avun organisoimiseksi on kirkon diakoniatyö. Mielipidemittausten mukaan diakoniatyötä arvostetaan.

Mutta mistä diakoniassa on kyse? Kaksoistutkintoa tekevät tulevat sosionomi-diakonit (AMK) saivat tehtäväkseen muodostaa tiivistetyn muutaman annetun sanan sisältävän diakonian määrittelyn. Luvalla esittelen teille näistä muutaman.

Diakonia ankkuroituu armollisuuteen tarjoten niin hengellisiä kuin konkreettisiakin eväitä.”

Ankkurin heittäminen suoraan armoon on kova juttu! Armo kuuluu jokaiselle, mutta kukaan ei voi sitä itse ansaita. Mahtavaa, että työtehtävänä voi olla armon tarjoaminen. Armon eväistä riittää ihmeiksi, myös ruokapussin sisällöksi tai yhteisöruokailussa tarjoiltavaksi. Armollisuutta voi viljellä myös kotona, itseäänkin kohtaan.

Diakonia huokuu lähimmäisenrakkautta.”

Huokuminen on säteilyä ja hohkaamista joka solulla. Diakonia haluaa nähdä jokaisessa ihmisessä luovuttamatonta ihmisarvoa ja rakastettavuutta.

Diakoni anelee Jumalalta taitoa hoksauttaa avuntarvitsijaa ottamaan haltuun oman elämänsä käsikirjoituksen.

Ammattietiikkansa mukaisesti diakoniatyöntekijä ei tee puolesta. Hän tekee yhdessä oman elämänsä asiantuntijan, lähimmäisen, kanssa. Kultainen sääntö on hieno ohjenuora, mutta kysymättä emme voi tietää millaisesta avusta toinen ihminen hyötyisi eniten. Ihmistä tulee auttaa niin, että hän voi edelleen tuntea olevansa oman elämänsä toimija. Elämän lahja tulee Jumalalta, mutta ihmisen valinnoilla on käsikirjoituksessa merkityksensä.

Heijastukset diakoniasta hätyyttää fanittamaan lähimmäisen auttamista.

Jos ei itse huomaa auttaa, on tarpeen hätyyttää. Antaa toiselle mahdollisuus antaa apuaan. Kylmä ja kova maailmamme tarvitsee pehmeitä arvoja. Fanitus nousee eettisestä omastatunnostamme, tarpeesta olla hyödyksi. Heijastus kumpuaa usein näkymättömästä. Diakonia tunnistaa ja tunnustaa lähtökohtansa; diakonia heijastaa Jumalan rakkautta.

Ilona Kontinen

Kirjoittaja on porilainen kirkkovaltuutettu ja Diakonia-ammattikorkeakoulun lehtori.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut