Muistoissamme sotaveteraani Yrjö Rimpinen - Satakunta - Satakunnan Kansa

Muistoissamme sotaveteraani Yrjö Rimpinen

Yrjö Rimpinen nukkui pois lokakuun lopulla.

5.12.2021 9:45

Yrjö Rimpinen oli syntynyt Kokemäellä 23.6.1924, mutta muutti aivan pienenä vanhempiensa mukana Harjavaltaan. Hän aloitti työuransa 12-vuotiaana Kangasniemen tilalla, jota silloin isännöi Toivo Pohjala.

Jo talvisota ehti koskettaa 15-vuotiasta Yrjöä. Harjavallan ensimmäinen sankarivainaja, luutnantti Arvo Naakka oli kihloissa Pohjalan tyttären kanssa. Siitä syystä Pohjala komensi ”renkinsä” Yrjön, ja kaksi vuotta vanhemman Pentti Tähtisen kaivamaan Arvolle haudan Harjavallan sankarihauta-alueelle.

Arvo ja Yrjö olivat urheilutovereita Harjavallan Jymyn pesäpallojoukkueessa. Toinen muisto tältä ajalta Yrjöllä oli siitä, kun isäntä lähetti hänet talvisodan päätyttyä hakemaan talon sodassa ollutta hevosta Porista. Yrjö lähti aamulla heinätukko ja vesiämpäri pyörän takana.

”Siellä oli paljon hevosia laitumella ja mietin, miten tunnen hevosen suuresta joukosta. Ei tarvinnut tuntea, sillä hevonen tunsi minut. Kun hevonen kuuli ääneni, niin se tuli heti luokseni ja hankasi päätään rintaani vasten. Tämä herkisti minunkin mieleni”, kertoi Yrjö.

27.10.1942 Yrjö lähti suorittamaan asevelvollisuuttaan neljän harjavaltalaisen ikätoverinsa kanssa. Alokaskoulutus oli Kouvolassa ja jatkokoulutus Viipurissa, jossa Yrjö sai taistelulähetin koulutuksen. Tähän vaikuttivat sekä koulutettavan vahva fyysinen että henkinen kunto.

Asemasotavaiheessa Yrjö Rimpisen joukko-osasto 9/JR 15 taisteli Lempaalan alueella sekä vetäytymisvaiheessa Rautu – Sakkola – Vuosalmi linjalla. Lisäksi hän joutui vielä ”saattamaan” saksalaisia Tornio–Muonionjoki -suunnalla.

Näistä viidestä aseveljestä yksi kaatui Viisjoella.

Eläkepäivinään sodasta palanneet ”alokkaat” kokoontuivat puolisoineen Yrjön kutsusta lounaalle aina 27.10.

Sodan jälkeen Yrjö avioitui harjavaltalaisen Taimi Simulan kanssa. Sekä perhe että puuhailu omassa pihapiirissään olivat Yrjölle tärkeitä ja klapien teko aivan mielipuuhaa. Sodan jälkeen hän aloitti työt Outokumpu Oy:n Harjavallan tehtailla ja toimi pitkään tehtaan sähkömiehenä.

Vapaa-aikanaan Yrjö jatkoi pesäpalloharrastustaan. Harjavallan Jymyn joukkue pelasi vuoden jopa Suomenmestaruus-sarjassa.

Yrjö Rimpinen toimi pitkään lautamiehenä. Siksi hänelle on myönnetty herastuomarin arvonimi. Harjavallan seurakunnan kirkkovaltuutettuna hän toimi yli 30 vuotta. Harjavallan sotaveteraaniyhdistykseen Yrjö liittyi vuonna 1976 ja oli yhdistyksen hallituksen jäsen ja varapuheenjohtaja. Rimpinen oli myös Satakunnan sotaveteraanipiirin ansiomerkkitoimikunnan jäsen.

Vuoden 2014 kevättalvella hän toimi valan esilukijana Porin prikaatin Huovinrinteen alokkaiden valatilaisuudessa.

Näkyvimmin hän oli esillä koko kansalle veteraanien edustajana tasavallan presidenttiparin televisiohaastattelussa itsenäisyyspäivänä 2020. Yrjö oli kodin, uskon ja isänmaan mies.

25.10.2021 Yrjö sai kutsun viimeiseen iltahuutoon. Häntä jäivät kaipaamaan ja kiitollisuudella muistamaan puoliso ja tytär perheineen sekä laaja ystävien joukko.

Jaakko Suontausta

Kirjoittaja on Harjavallan Sotaveteraanit ry:n puheenjohtaja ja Yrjön pitkäaikainen ystävä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut