Rauman valtuustolta yksimielinen budjetti vuodelle 2022 - Satakunta - Satakunnan Kansa

Rauman valtuustolta yksimielinen budjetti vuodelle 2022

Kaikilta seitsemältä valtuustoryhmältä hyväksyntä ilman varauksia.

Valtuustokauden ensimmäinen talousarvio hyväksyttiin Rauman kaupunginvaltuustossa hyvässä yhteisymmärryksessä. Kaupunginhallituksen esitykseen ei tehty yhtään muutosesitystä.

29.11.2021 19:22

Rauma

Kunnallispolitiikan konsensus on Raumalla voimissaan etenkin talousasioissa. Kaupunginvaltuusto hyväksyi ensi vuoden budjetin ja noin 339 miljoonan euron rahankäytön täydellä yksimielisyydellä.

Ensi vuoden talousarvio nostaa Rauman kaupungin investoinnit ja myös lainanoton tavanomaista korkeammaksi. Rauma käyttää liikelaitoksineen ensi vuonna investointeihin noin 57,8 miljoonaa euroa ja nettolainanotto on 38,5 miljoonaa euroa. Rakennusinvestoinnit ja velanotto muun muassa koulurakentamiseen jatkuvat myös vuosina 2023 ja 2024.

Kaupunginvaltuuston seitsemältä ryhmältä ei tullut yhtään muutos- tai lisäysesitystä, eikä myöskään valtuutetuilta. Ryhmäpuheenvuoroissa yhdistävinä huolenaiheina olivat kaupungintalouden epävarmat näkymät pidemmällä ajalla sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen ja pelastustoimen siirtyminen maakunnallisille hyvinvointialueille.

Raumalla tämä merkitsee jopa noin 171 miljoonan euron meno-osuuden siirtoa pois budjetista vuoden 2023 alkaen. Kaupunginvaltuusto hyväksyi Rauman sitoutumisen maakunnallisen Satasoten maakunnallisen tulevaisuuden sote-keskuksen jatkokehityshankkeeseen.

Ensi vuoden tulo- ja menoarvion hyväksyntä oli Rauman valtuustossa varsin helppo päätettävä, sillä hyväksytty budjetti ennakoi noin 5,3 miljoonan euron ylijäämää.

Päätöksentekoa kevensi myös se, että kunnallista tuloveroa alennetaan tulevan vuoden alusta 0,5 prosenttiyksiköllä. Kaupungin verotuloa alennus leikkaa noin 3,5 miljoonaa euroa, mutta talouden odotetaan pysyvän ylijäämäisenä.

Kaupunginhallituksen budjettiesitys sai valtuutetuilta kiitoksia erillismäärärahavarauksista erityisiin kehityshankkeisiin. Kaupunginhallituksen päätettäväksi varattiin 500 000 euroa Euroopan unionin ja rakennepolitiikan kehityshankkeisiin, 200 000 euroa kaupunkikehityksen, kansainvälisyyden, elinvoiman ja kasvun kehittämiseen sekä 500 000 euroa lasten ja nuorten pahoinvoinnin ennaltaehkäisyyn. Investointeihin hyväksyttiin miljoonan euron erillisrahoitus saariston matkailun ja virkistyskäytön kehittämiseen.

Valtuuston hyväksymään budjettiin sisältyy 54 toimen ja viran vakanssipaketti. Pääosa eli 51 uusista vakansseista on osoitettu sosiaali- ja terveyspalveluihin. Pakettia kasvattaa määräaikaisten ja sijaisvoimin tehtyjen työtehtävien muuttaminen vakituisiksi. Virkapaketti kasvattaa menoja noin 1,3 miljoonaa euroa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut