Porin yliopistokeskukselle lisärahoitusta - Satakunta - Satakunnan Kansa

Ministeriöltä rahaa yliopistokeskuksille – Pori nappasi suurimman saaliin

Porin saama 541 000 euron kehittämisraha on yliopistokeskuksista suurin.

Yliopistokeskuksille jaettiin kolmen miljoonan kokonaissumma.

29.11.2021 12:47

Pori

Opetus- ja kulttuuriministeriö on kohdentanut kuudelle yliopistokeskukselle yhteensä kolme miljoonaa euroa lisärahoitusta toiminnan kehittämiseen sekä alueellisen ja yhteiskunnallisen vaikuttavuuden vahvistamiseen. Kertaluonteinen rahoitus osoitetaan yliopistojen vuoden 2020 jakamattomasta strategiaperusteisesta rahoituksesta.

"Korkeakoulupolitiikan uusi suunta on alueellisen korkeakouluverkon vahvistaminen”, sanoo tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) ministeriön tiedotteessa.

Ministeriön ylijohtaja Atte Jääskeläinen kommentoi keskusten hankalaa asemaa maanantaina Porissa järjestetyssä seminaarissa.

”Yliopistokeskukset eivät usein ole emoyliopistojen strategian keskiössä, vaan reunalla. Usein ne joutuvat itse lunastamaan paikkansa”, Jääskeläinen sanoi.

Viime viikkoina ja kuukausina on käyty keskustelua korkeakoulupolitiikan suunnasta. Taustalla on keskustan avaus kurssinmuutoksesta keskittävästä hajauttavaan.

Jääskeläisen mukaan nyt pitää käydä keskustelua siitä, onko ihmisten liikkuvuuteen perustavan koulutusjärjestelmää tarve päivittää.

Jääskeläinen arvioi, että ihmisten odotukset ovat ristiriidassa.

”Pitäisi rakentaa maailmanluokan osaamiskeskuksia ja olla samaan aikaan lähellä.”

Ylijohtaja Atte Jääskeläinen kertoi yliopistokeskusten lisärahoituksesta seminaarissa maanantaina.

Rahoituksesta päätettiin yliopistojen hakemusten pohjalta. Hakemusten arvioinnissa painotettiin yhteistyötä alueellisen työvoima- ja osaamistarpeen vahvistamiseksi, tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan toimenpiteitä sekä yhteistyötä elinkeinoelämän kanssa. Lisäksi huomioitiin opiskelijoiden ja tutkijoiden työllistymismahdollisuuksien edistäminen yliopistokaupungeissa.

Kaikissa hakemuksissa oli selkeä kytkentä yliopistokeskuksen strategian lisäksi oman maakunnan strategiaan, osaamiskärkiin tai rakentumassa oleviin ekosysteemeihin.

Rahoitusta saivat yliopistokeskukset Kainuussa, Satakunnassa, Etelä-Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla, Etelä-Savossa ja Päijät-Hämeessä. Jaetusta kolmen miljoonan euron kokonaissummasta Pori sai suurimman osuuden eli 541 000 euroa. Porin koordinaatioyliopistona toimi Tampereen yliopisto.

Uutista päivitetty Atte Jääskeläisen kommenteilla.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut