Muistoissamme Timo Koivisto - Satakunta - Satakunnan Kansa

Muistoissamme Timo Koivisto

Näkyvä porilainen hahmo, Timo Koivisto, menehtyi 82-vuotiaana lokakuun lopulla.

28.11.2021 12:01

Porin sosialidemokraattista kunnallispolitiikkaa, Porin kaupunginhallitusta ja Porin työväenopistoa pitkään johtanut rehtori Timo Juhani Koivisto menehtyi sairauden murtamana 26.10.2021 Porissa 82-vuotiaana. Hän oli syntynyt Porissa 26.1.1939.

Hän vietti lapsuutensa aluksi Porin 6. kaupunginosassa, mutta Isojoenrannasta tuli hänen nuoruutensa maisema perheen muutettua hänen äitinsä kotikonnuille.

Koivisto valmistui ylioppilaaksi Porin lyseosta 1958 ja filosofian kandidaatiksi Turun yliopistosta 1963. Valmistuttuaan hän teki koko työuransa Porissa, missä hänestä tuli porilaisuuden ja sen kuivan huumorin ikoni.

Joidenkin opetustehtävien jälkeen Timo Koivisto valittiin Porin työväenopiston rehtoriksi vuonna 1965, ja siinä tehtävässä hän toimi eläköitymiseensä asti vuoteen 2002. Hän kehitti määrätietoisesti työväenopiston toimintaa, ja opisto sai omat uudet tilat 1976 valmistuneesta kirjasto-työväenopistosta.

Koivisto lähti 1960-luvlla mukaan Porin kunnallispolitiikkaan liittyessään Porin työväenyhdistykseen. Kaupunginvaltuustoon hänet valittiin 35 vuotta kestäneelle uralle 1969. Koululautakunnan puheenjohtajana hän toimi yhden kauden 70-luvun alussa.

Porilaisen kunnallispolitiikan ”tähdeksi” Koivisto nousi 1977, kun hänet valittiin Porin kaupunginhallituksen ensimmäiseksi luottamushenkilöpuheenjohtajaksi kunnallislain muutoksen myötä. Se pesti kesti 24 vuotta. Samoihin aikoihin hänet valittiin myös Porin sosialidemokraattisen kunnallisjärjestön puheenjohtajaksi, joten hänellä oli vahva ote sekä Porin kehittämiseen että politiikkaan. Siinä tehtävässä hän oli 30 vuotta.

Pori on ollut perinteisesti sosialidemokraattien vahvaa aluetta, ja Timo Koiviston johtokaudellakin Sdp:llä oli selvästi suurin valtuustoryhmä. Yhdessä Skdl:n kanssa demarit muodostivat vasemmistoenemmistön.

Koivisto ja silloinen kaupunginjohtaja Martti Sinisalmi muodostivat asiaparin, jonka johdolla Poria nostettiin ylös 1970-luvun lamasta ja savupiipputeollisuuden romahduksesta. Suhteet valtion päättäjiin olivat kunnossa, ja jälkeä syntyi. Koivisto muun muassa vaikutti voimakkaasti Porin yliopistokeskuksen perustamiseen.

Virheikseen hän on myöhemmin myöntänyt muun muassa eräiden sivukirjastojen ja -koulujen lakkauttamispäätökset.

Politiikassa Koivisto oli pitkään myös Porin työväenyhdistyksen varapuheenjohtaja. Hän oli myös porilaisen punapääoman vartijana johtaen Kehityksen Kirjapainon ja Uutta Aikaa julkaisseen Ajan Sana Oy:n hallituksia.

Hänen kirjallinen esikuvansa oli amerikkalainen tarinankertoja Mark Twain, ja Koivisto oli itsekin taitava tarinoitsija. Hänen kuivalla huumorillaan sävytetyt pakinansa olivat Uuden Ajan luetuimpia. Niitä koottiin myös kirjaksi.

Jäätyään eläkkeelle ja pois kunnallispolitiikasta Timo Koivisto toimi vielä Pori-Seuran puheenjohtajana 16 vuotta viime kevääseen asti. Hän sai Pori-palkinnon vuonna 2010.

Jukka Vilponiemi

Kirjoittaja on toimittaja.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut