Talouselämä: Suomen Viljavan Rauman-investointi EU-komission syyniin - Satakunta - Satakunnan Kansa

Talouselämä: Suomen Viljavan Rauman-investointi EU-komission syyniin

23.11. 20:07

Elintarviketeollisuus vei marraskuussa uuden kauramyllyn rakennustyöt Raumalla aloittaneen valtionyhtiön Suomen Viljavan hankkeen EU:n tarkasteltavaksi, uutisoi Talouselämä (23.11.).

Suomen Viljavan kilpailijat epäilevät, että Viljava olisi käyttänyt kiellettyä valtiontukea Rauman-satamavarastonsa yhteyteen nousevaan myllyyn.

Epäilys heräsi, koska hanke ei markkinaehtoisella rahoituksella olisi mitenkään kannattava, kilpailijoiden leiristä arvioidaan.

110 miljoonaa kiloa kauraa vuodessa käsittelevä mylly maksaa arviolta vähintään 20 miljoonaa euroa, mikä oli Viljavan liikevaihdon koko viime vuonna. Viljava ei ole lehden mukaan paljastanut investointinsa hintaa.

Kaurapohjaiset tuotteet ovat Suomessa kilpailtu ala, jolle yksityiset toimijat, kuten Fazer ja Raisio ovat sijoittaneet mittavia tuotantopanoksia. Talouselämän mukaan yksityisten toimijoiden kaurakapasiteetti on yhteensä 150 miljoonaa kiloa vuodessa.

Elintarviketeollisuusliiton (ETL) kantelussa EU-komissiolle pyydetään tarkastelemaan Viljavan hankkeen rahoitusta. Siitä ei ole muilla keinoin saatu tietoa, ETL:n johtaja Heli Tammivuori kertoo uutisessa.

Kyse on siitä, onko Viljava saanut valtiolta edullista rahoitusta uuteen myllyynsä. Kielletyn tuen piiriin kuuluisi myös Viljavan tytäryhtiön Oat Mill Finlandin mahdollinen Viljavan siilojen alihintainen käyttö, sekä ”myllybisneksen ristiinsubventointi Viljavan erityistehtävistä saaduilla tuloilla”.

ETL:n kerrotaan ihmettelevän myös sitä, miksi pieni valtionyhtiö hakee jalansijaa markkinalla, joka on vahvasti kilpailtu.

Viljavan omistajaohjaus perustelee uutta myllyä kasvustrategialla sekä sillä, että kauran jalostusaste on matala. Omistajaohjausosaston finanssineuvos Pekka Hurtolan mukaan ”hanke täyttää kilpailuneutraliteetin vaatimat reunaehdot”.

Viljavan Rauman-myllyn tuotannon on ilmoitettu alkavan vuonna 2023.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut