Seurakuntalaiset ovat huolissaan jo myös Kokemäen maineesta. - Satakunta - Satakunnan Kansa

”Ihmiset tulevat kysymään, että mitä siellä seurakunnassa oikein tapahtuu”– Osa seurakuntalaisista on jo huolissaan paitsi seurakunnan, koko Kokemäen maineesta

Entinen kappalainen Veikko Ruusuvuoren mielestä Kokemäen seurakunnan tilanne on huolestuttava. Ex-kaupunginjohtaja Martti Jalkanen pitää sitä kiusallisena ja eläköitynyt sairaanhoitaja Marja-Leena Kopu surullisena.

Kokemäkeläinen eläköitynyt sairaanhoitaja Marja-Leena Kopu kertoo seurakunnan tilanteen puhuttavan hänenkin tuttavapiiriään. Hänestä on surullista ja harmillista, että kärhämöinti jatkuu vuodesta toiseen.

22.11. 17:00

Kokemäen seurakunnan kappalaisen virasta eläkkeelle vuosi sitten jäänyt Veikko Ruusuvuori pitää seurakunnan tilannetta huolestuttavana.

Häntä surettaa se, että työntekijöiden ja luottamushenkilöiden välille syntynyt epäluottamus jatkuu edelleen.

”Omalta ajaltani allekirjoitan sen, että meillä oli työyhteisössä hyvä henki. Pystyimme keskustelemaan kirkkoherran ja muiden kanssa sekä jakamaan työt yhdessä.”

Ruusuvuori pitää hyvin ikävänä ja valitettavana asiana sitä, että kun jossakin liikkuu, ihmiset tulevat kysymään, että ”mitä siellä seurakunnassa oikein tapahtuu”.

”Kun olin vs. kirkkoherrana lyhyitä aikoja, silloinkin sitä kyseltiin – ja näköjään se jatkuu edelleen. Uskon kuitenkin, että tuskin kukaan haluaa seurakunnan ja kaupungin mainetta olla tahallisesti pilaamassa, mutta kyllä tällainen riitely sitä vahingoittaa.”

Ruusuvuori tietää, että kyse on luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden hiertävistä väleistä. Mutta mikä on koko ongelman ydin, siihen kaiken kokenut pappikaan ei osaa vastata.

”Tietysti on erilaisia mielipiteitä ja erilaisia lähtökohtia eikä kaikilla ole käyttäytyminen tai kokoustekniikka hallinnassa. Mutta kokevatko päättäjät sitten niin, ettei heitä kuulla? Vaikka kaikkea ei pystyttäisikään toteuttamaan, on tärkeä kuulla heitä ja heidän mielipiteitään.”

Ruusuvuori muistuttaa kuitenkin, että lainsäädäntöä ja pykäliä on noudatettava. Hän arvelee, että kaikki uudet päättäjät eivät niitä vielä tunne.

”Tämä seurakunnan hallinto on hyvin hidasta, samoin näistä kiinteistöasioista päättäminen. Tiedän jo takavuosilta, että ne eivät tapahdu hetkessä.”

Veikko Ruusuvuori ei kaipaa takaisin töihin. Hän jäi eläkkeelle seurakunnan kappalaisen virasta viime joulukuussa.

Ruusuvuori on ollut eläkkeellä nyt lähes vuoden. Onko hän kaivannut takaisin töihin?

”En ole kaivannut, on niin helpottunut olo. Olen mielestäni tehnyt sen, minkä olen jaksanut ja pystynyt. Enkä ole seurakuntaa vaihtanut vaikeuksista huolimatta.”

Ruusuvuori ei oikein usko, että seurakunnan tilanne rauhoittuisi tuomiokapitulin selvitysten jälkeenkään.

”Aika sen näyttää. Sydämestäni toivon, mutta kyllä minä vähän skeptinen olen sen suhteen. Tuomiokapituli on aikaisemminkin tehnyt näitä selvityksiä.”

Kokemäen entinen kaupunginjohtaja Martti Jalkanen pitää seurakunnan kiistoja kiusallisena koko kaupungin kannalta.

”Olen samaa mieltä kuin nykyinen kaupunginjohtaja, että siitä alkaa tulla imagohaittaa jo laajemminkin”.

Jalkanen kertoo, että myös häneltä on aina kyselty, mitä Kokemäelle kuuluu.

”Nyt kysytään, mikä se teidän seurakuntanne tilanne on.”

Jalkanen toteaa, että sekä luottamustehtävissä että julkisessa hallinnossa yleensäkin pitää olla luottamusta.

”Jos se menetetään, se on aika vaikea saada takaisin.”

Jalkanen arveleekin, että tuomiokapitulin on vaikea ratkaista asiaa.

”En usko, että ratkaisua löytyy kovin helposti. Se on ikävä asia.”

Martti Jalkasen mukaan seurakuntalaiset ovat viime kädessä vastuussa siitä, millaisia henkilöitä kirkon luottamustoimiin valitaan.

Entinen kaupunginjohtaja muistuttaa myös, että julkishallinnossa molemmilla osapuolilla on omat selkeät tehtävänsä.

”Jos jompikumpi osapuoli ei sitä muista, syntyy ongelmia.”

Jalkasen mukaan luottamushenkilöt eivät voi operoida samalla tavalla kuin viranhaltijat. Toisaalta taas luottamushenkilöiden tekemät päätökset sitovat viranhaltijoita.

”Mutta luottamusmiehet voi aina vaihtaa. Seurakunnan jäsenet ovat viime kädessä vastuussa siitä, millaisia henkilöitä sinne valitaan.

Yhtenä ongelmakohtana Jalkanen pitää seurakuntavaalien äänestysaktiivisuutta.

”Äänestysprosentit ovat tosi pieniä seurakuntavaaleissa. Silloin äänestystulos ei edusta koko seurakuntaa vaan ainoastaan niitä innokkaita. Demokratian kannalta se on hyväksyttävää, mutta yleisesti vähän vino.”

Marja-Leena Kopu toivoo, että tuomiokapituli saisi seurakunnan tilanteen rauhoittumaan.

Eläkkeellä oleva sairaanhoitaja Marja-Leena Kopu pitää seurakunnan tulehtunutta tilannetta pikemminkin surullisena kuin kiusallisena.

”En koe, että yksi tällainen asia niin kauheaa haittaa voisi kaupungille tehdä. Kaupunki on aina kaupunki. Mutta ei se tietenkään kovin mukavaa ole”, Kopu sanoo.

Kopun mielestä on surullista ja myös harmillista, että kärhämöinti jatkuu vuodesta toiseen.

Mitään reseptiä hänellä ei ole siihen, miten asia pitäisi ratkaista. Neuvomaan hän ei muutenkaan ala, sillä hänen mielestään neuvonantajia on jo vähän liikaakin.

”Joskus olen sellaisen opin saanut, että ei ongelma ole yleensä yhdestä ihmisestä kiinni. Kyllä se laajempi ongelma on”.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut