Muistoissamme Raimo Stenvall - Satakunta - Satakunnan Kansa

Muistoissamme Raimo Stenvall

”Raimo oli koulumies, urheilumies ja porilainen”, kirjoittaa miniä Kirsi Stenvall muistokirjoituksessaan.

Raimo Stenvall menehtyi marraskuun alussa.

22.11. 8:16

Yliopettaja, tietokirjailija Raimo Stenvall 22.4.1936 – 4.11.2021

Raimo Stenvall menehtyi 4. marraskuuta Porin kaupunginsairaalassa voimien hiipuessa.

Raimo oli koulumies, urheilumies ja porilainen. Raimo syntyi Porissa, ja vaikka opiskeluvuodet veivät Jyväskylään, paluu Poriin oli aina mielessä.

Raimo valmistui kansakoulunopettajaksi 1959 ja jatkoi vielä opintoja kaupallisten aineiden opettajaksi. Hän sai olla mukana peruskoulun ensiaskeleilla, koska työpaikka Hankasalmi oli yksi peruskoulun kokeilukunnista.

Vuonna 1973 Raimo palasi porilaiseksi mukanaan vaimo Meeri, sekä lapset Sari ja Jari. Peruskoulukonkarina hänet pyydettiin seuraavana vuonna oman aineensa lääninkouluttajaksi.

Hän toimi myös neljässä kouluhallituksen työryhmässä tekemässä opetussuunnitelmia. Oppikirjojen kirjoittaminen tuli oman alansa kehittäjälle mukaan kuin luonnostaan ja koulu-uransa aikana Raimo ehti kirjoittaa useita kirjasarjoja, joiden kokonaispainosmäärä on yli 350 000.

Raimo jäi varhaiseläkkeelle vuonna 1991, mutta ilahtui aina kovasti entisiä oppilaita tavatessaan.

Urheilu oli vastapainoa koulutyölle. Raimo ehti pelata monenlaisia pallopelejä ja toimia erotuomarina, valmentajana ja erotuomaritarkkailijana ja -kouluttajana.

Kun omat pelit kentillä olivat jo ohi, Raimo teki työtä taustalla. Tärkeä hanke oli Porin Ässien juniorikirja, jota Raimo kokosi monen vuoden ajan juniorikiekkoilun hyväksi.

Raimo oli innokas Satakunnan Kansan urheiluavustaja yli 15 vuotta ja vakiokävijä niin jalkapallo- kuin jääkiekkopeleissäkin. Tästä tulikin Raimolle melkein toinen työ, jossa yhdistyivät kaksi rakasta asiaa; Pori ja urheilu.

Nuoruuden jalkapalloharrastuksen huippuhetkenä säilyi maamme ensimmäisten oppikoulujen cup-kisojen mestaruus, johon ”Vallu” johdatti lyseon joukkueensa. Vanhemmiten liikkumisen vaikeutuessa Raimoa ei enää kisakatsomoissa nähty, mutta urheilun seuraamista hän ei jättänyt. Viimeisiin päiviin asti Raimo tiesi tarkkaan urheilun uusimmat käänteet, kun suoratoistopalvelut toivat tapahtumat suoraan kotisohvalle.

Perhe; puoliso, lapset ja lastenlapset ja lastenlastenlapset olivat Raimolle tärkeitä ja hän oli aina kiinnostunut myös nuorempien sukupolvien kuulumisista. Raimo oli aidosti ylpeä jälkikasvustaan.

Meeri-puolison kuolema puolitoista vuotta sitten romahdutti Raimonkin kuntoa ja voimat alkoivat vähitellen hiipua. Viimeinen puoli vuotta oli monenlaisten terveydellisten haasteiden täyttämää, mutta Raimo säilytti positiivisen mielen ja huumorinsa.

Hän oli onnellinen, että sai loppuun asti asua kotonaan ja rakkaat ihmiset olivat lähellä.

Kirsi Stenvall

Kirjoittaja on Raimo Stenvallin miniä

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut