Kokemäki haluaa kaikki rakennuksensa rekisteriin - Satakunta - Satakunnan Kansa

Kokemäki haluaa kaikki rakennuksensa rekisteriin – nyt osa kiinteistöveroista jää saamatta

Maastotutkimukset aloitetaan Sääksjärven ympäristöstä.

Kokemäki tilaa maastoselvityksen aluksi Sääksjärven alueelle.

19.11. 8:00

Kokemäki

Kokemäen kaupunki ryhtyy selvittämään, kuinka paljon paikkakunnalla on kiinteistöjä, jotka eivät näy kaupungin omassa tai verohallinnon kiinteistötietokannassa.

Tietokannat halutaan yhteneväisiksi ennen kaikkea siksi, että sen jälkeen kaikkia kiinteistönomistajia voidaan kohdella tasapuolisesti. Nyt osa kiinteistöveroista jää saamatta, koska kaikkia rakennuksia ei ole merkitty rekistereihin.

Talousjohtaja Tauno Mäkinen arvelee, että jos koko rakennuskanta käytäisiin läpi, Kokemäellä puhuttaisiin satojen tuhansien eurojen lisäyksestä kiinteistöverotuloihin.

Mäkinen muistuttaa myös, että kiinteistöveron painoarvo kasvaa lähivuosina, kun hyvinvointialueet aloittavat toimintansa vuoden 2023 alusta.

Jos nyt kiinteistöveron osuus Kokemäen kaupungin verotuloista on kymmenen prosenttia, vuoden 2023 alusta se on 17 prosenttia.

Kokemäen kaupunki ostaa kiinteistötietokannan maastoselvityksen Pwc Oy:ltä, ja selvityksen kustannuksiin varaudutaan jo ensi vuoden talousarviossa. Tutkimuksen kustannuksista kaupunki kertoo vasta, kun sopimus on allekirjoitettu.

Rakennustarkastaja Lauri Heiskasen mukaan maastoselvitys aloitetaan ensi vuonna Sääksjärven alueelta. Työn arvellaan kestävän kuusi viikkoa.

Maastoryhmä kiertää ja kartoittaa kaikki ne rakennukset, jotka eivät ole rekisterissä. Jos alueelta löydetään luvattomia rakennuksia, niille on haettava joko rakennus- tai toimenpidelupa jälkikäteen.

Työ aloitetaan Sääksjärveltä, koska ilmakuvien perustella juuri sillä suunnalla näyttää olevan eniten puutteita rekisteritiedoissa.

Kiinteistöistä on jo ennakkotietoa, sillä PwC Suomi teki Kokemäen kaupungille paikkatietoanalyysin viime kesänä. Sen hinta oli 8 500 euroa.

”Siinä on verrattu ilmakuvia ja rekistereitä keskenään, ja siitä on selvinnyt, että puutteita saattaa olla jonkin verran”, Heiskanen kertoo.

Rakennustarkastaja muistuttaa kuitenkin, etteivät ilmakuvat kerro aina koko totuutta.

”Kaikki eivät välttämättä ole rakennuksia, vaan kuvissa voi olla esimerkiksi puupinoja, joissa on pelti päällä.”

Kiinteistönomistajille maastoselvityksestä tiedotetaan ennakkoon.

Heidän ei kuitenkaan tarvitse olla selvityksessä paikanpäällä eikä heiltä edellytetä mitään toimenpiteitä.

Heiskanen toivoo kuitenkin, että jos pihassa oleva saunarakennus on rakennettu ilman lupaa, siitä voisi ilmoittaa rakennusvalvontaan jo nyt.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut