Muistoissamme Pentti Kuuri-Riutta - Satakunta - Satakunnan Kansa

Muistoissamme Pentti Kuuri-Riutta

Pentti oli aina auttamishaluinen. Sydäntä lähellä olivat erityisesti oma perhe ja jälkipolvet, kirjoittavat hänen kaksi poikaansa muistokirjoituksessaan.

Pentti Kuuri-Riutta menehtyi lokakuussa.

21.11. 19:30

Agrologi, sisäinen tarkastaja Pentti Kuuri-Riutta menehtyi 95-vuotiaana kotonaan Porin Ulasoorissa 7. lokakuuta sukunsa vanhimpana. Kuolinpäivä oli hänen puolisonsa Pirkon nimipäivä ja kuolinaika oli sama kuin puolison syntymävuoden numerot.

Pentti oli syntynyt Porin maalaiskunnassa 13.3.1926. Hänet kutsuttiin 17-vuotiaana helmikuussa armeijaan. Sodan loppuvaiheissa hän palveli isänmaataan viestintäjoukoissa Lapissa. Tämän jälkeen Pentti suoritti keskikoulun loppuun ja aloitti varusmiespalvelun.

Pentti kävi Kokemäen maamieskoulun ja sen jälkeen Mustialan maamiesopiston. Pankkiura alkoi vuonna 1952 konttorinhoitajana Porin Seudun Osuuskassan Lattomeren-konttorissa ja jatkui sen jälkeen Maakuntalinnan-konttorissa. Pentti oli Porin Seudun Osuuspankin ensimmäinen sisäinen tarkastaja vuodesta 1973 vuoteen 1986, jolloin hän jäi eläkkeelle.

Pentin kokemus ja tarkkuus pankkialalla toivat kymmenien erilaisten yhdistysten ja yritysten tilintarkastustehtäviä. Kaupungin verolautakunnan jäsenenä hän oli kymmenen vuotta, Porin kaupungin tilintarkastajana yli kymmenen vuotta ja Porin seurakuntien yhteisessä kirkkovaltuustossa kaksikymmentä vuotta. Pentti toimi Porin kaupunginvaltuustossa Keskustapuolueen edustajana vuosina 1987–1992. Satakunnan Osuuskaupan hallintoneuvoston jäsen hän oli 17 vuotta ja Porin Sotaveteraanien hallituksessa monet vuodet.

Nuorena Pentti harrasti nuorisoseuratoiminnan lisäksi monipuolisesti urheilua. Pesäpallosta muodostui päälaji. Hän oli aikoinaan myös kotikylänsä Ulasoorin Karhujen puheenjohtaja – kuten myös isänsä ja poikansa. Tänä päivänä erinomaisesti menestyvä Pesäkarhut aloitti toimintansa vuonna 1985 jatkamalla Ulasoorin Karhujen pesäpallotoimintaa.

Pentti oli perustamassa LC Pori Karhua vuonna 1973. Hän osallistui klubikokouksiin sataprosenttisesti koronakauden alkuun saakka. Hän on saanut järjestön kansainvälisen presidentin myöntämän Melvin Jones-jäsenyyden eli korkeimman kunnianosoituksen.

Sukututkimus oli Pentille tärkeä kiinnostuksen kohde. Hän oli mukana Satakunnan Sukututkimusseuran toiminnassa vuosikymmeniä seuran perustamisesta lähtien.

Pentti aktivoitui sukututkimukseen erityisesti saatuaan ensimmäisen tietokoneensa 75-vuotislahjana. Hän ehti tehdä viimeisiä korjauksia omasta ja puolisonsa suvuista tekemäänsä laajaan sukukirjaan vielä syyskuussa. Sukukirjassa on kuvattu myös Pentin sukutilan historiaa. Pentti menetti 4-vuotiaana äitinsä ja hänen ainoana lapsenaan Pentti halusi erityisesti selvittää äitinsä sukuun liittyviä asioita. Sukututkimuksen kautta löytyi yllättäviä yhteyksiä eri sukuhaarojen kesken.

Puutarhanhoito oli Pentille rakas harrastus. Hän hoiti puolisonsa Pirkon kanssa antaumuksella kesämökkisaarensa lukuisia kukkamaita ja Ulasoorin omakotitalon laajaa pihapiiriä ja puutarhaa.

Hän oli aina auttamishaluinen ja sydäntä lähellä oli erityisesti oma perhe ja jälkipolvet.

Lämminhenkistä herrasmiestä jäävät kaipaamaan puolison lisäksi neljä poikaa perheineen sekä laaja sukulaisten ja ystävien joukko.

Juha Kuuri-Riutta

Heikki Kuuri-Riutta

Kirjoittajat ovat Pentti Kuuri-Riutan poikia.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut