Kankaanpään valtuusto päätti veroprosenteista yhdeksän minuutin pikakokouksessa - Satakunta - Satakunnan Kansa

Kankaanpään valtuusto päätti veroprosenteista yhdeksän minuutin pikakokouksessa

Veroprosentit pysyvät ennallaan Kankaanpäässä.

Posan laahaava talousarviovalmistelu ja Tapalan peruspalvelukeskuksen seuraavan vaiheen mittava remontti käsiteltiin Kankaanpään kaupunginvaltuustossa nopeasti.

15.11. 21:19

Kankaanpää

PoSan eli Pohjois-Satakunnan peruspalvelukuntayhtymän laahaava talousarviovalmistelu tuottaa harmaita hiuksia myös PoSa-alueen yksittäisille kunnille.

Tänään kokoontunut Kankaanpään kaupunginvaltuusto eteni tästä syystä kaupungin omassa talousarviovalmistelussa varsin pienen askeleen. Kankaanpään kaupunginvaltuusto päätti maanantai-illan kokouksessaan vasta ensi vuoden veroprosenteista.

Valtuusto päätti, että tuloveroprosentti pysyy 21,75:ssä. Muutoksia ei ole luvassa myöskään kiinteistöveroprosentteihin.

Kesken oleva PoSan talousarviovalmistelu viivästyttää jäsenkuntien omia aikatauluja ja luo epäselvyyttä myös kustannuspuolelle.

”Suurin epävarmuustekijä talousarvion valmistelussa on PoSan tuottamat palvelut ja niistä aiheutuvat kustannukset Kankaanpään kaupungille”, esittelijä eli viime viikolla eläköitynyt talousjohtaja Pekka Laiho kirjoittaa.

Valtuuston esityslistalla tuotiin myös valtuutettujen tietoon, että PoSan johto on ilmoittanut pyytävänsä jäsenkuntien lausunnot talousarvioesityksestään vasta loka-marraskuun vaihteessa. Kaupungin talousarvion valmistelussa lähtökohtana on pidetty sitä, että PoSan osalta maksuosuus kasvaa korkeintaan kaksi prosenttia vuoden 2021 ennakkolaskutuksen hinnasta.

Aikataulun pettäminen on kaupungille niin kiusallinen, että valmistelija nostaa esiin myös PoSan perussopimuksen. Sen pykälä 17:ssä mainittu aikataulu on nyt

”Taloussuunnitelmaa valmisteltaessa jäsenkunnille on varattava riittävän ajoissa tilaisuus esitysten tekemiseen kuntayhtymän toiminnan kehittämiseksi ja sopeuttamiseksi jäsenkuntien toiminnallisiin tavoitteisiin ja taloudellisiin mahdollisuuksiin”, perussopimuksessa sanotaan.

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että PoSa pyytää kunnilta erikseen lausunnot, joiden mukaan PoSan prosessin pitäisi edetä. Perussopimuksen mukaan lähipalvelujen järjestämistä koskevat päätökset on tehtävä yhteisymmärryksessä kunkin kunnan ja PoSan välillä.

Nyt yhteisymmärrys rakoilee, koska aikataulu on pettänyt.

Viivästys näkyy siinä, että maanantain kaupunginvaltuusto pääsi pureutumaan vasta veroprosentteihin, vaikka monessa muussa Suomen kunnassa prosessi on paljon pidemmällä.

Kaupunginjohtaja Mika Hatanpään vuoden 2022 talousarvioehdotus tulee julki ensi viikon lopulla, torstaina 25. marraskuuta. Sen jälkeen vuorossa ovat tietenkin vielä hallituksen ja valtuuston käsittelyt.

Kunnallisveron tuottojen on arvioitu pysyvän kutakuinkin entisellään eli runsaassa 40 miljoonassa eurossa. Ennusteen mukaan Kankaanpään kassaan kilisee tänä vuonna kunnallisveroeuroina 40,162 miljoonaa. Ensi vuonna potin arvioidaan olevan 40,292 miljoonaa euroa eli 130 000 euroa päättyvää vuotta enemmän.

Myös kiinteistöverojen tuotto pysynee ennallaan. Yhteisöveron tuottojen arvioidaan sen sijaan olevan isosti laskusuunnassa.

Tulovero- ja kiinteistöveroprosenttien lisäksi käsiteltävänä oli Tapalan peruspalvelukeskuksen III vaiheen peruskorjauksen hankesuunnitelman käynnistäminen.

Kyse on Kankaanpään mittapuulla erittäin isosta, 9 miljoonan euron, hankkeesta. Vielä ei kuitenkaan päätetty isosta investoinnista, vaan vasta sen suunnitelman starttaamisesta. Esitys hyväksyttiin valtuustossa.

Lisäksi listalla oli valtuustoaloitteita sekä Honkajoen liitoskaupunginosan tonttien hinnoittelu. Tonttien koot vaihtelevat runsaasta tuhannesta neliömetristä aina 3 000 neliöön asti. Halvimmillaan tontin saa Honkajoelta alle 4 000 eurolla, eivätkä kalleimpien omakotitalojen tonttien hinnatkaan kohoa viisinumeroisiin lukuihin.

Veroprosentit 2022

  • Kankaanpään kaupunginvaltuusto käsitteli maanantaina 15. marraskuuta esitystä ensi vuoden veroprosenteiksi.

  • Esityksen mukaisesti ne pysyvät samoina kuin tänäkin vuonna. Tuloveroprosentiksi päätettiin 21,75.

  • Yleinen kiinteistöveroprosentti on myös ensi vuonna 1,20, vakituisen asunnon 0,45, muun asuinrakennuksen 1,05, rakentamattoman rakennuspaikan 4,00 ja voimalaitoksen 3,10.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut