Nakkila käynnisti taloustalkoot – veronkorotuksesta ei ehditty äänestää - Satakunta - Satakunnan Kansa

Nakkila käynnisti taloustalkoot – veronkorotuksesta ei ehditty äänestää

Asiantuntijoiden käytöstä sukeutui sanamiekkailua. Marko Niemisen (ps.) esitys, että veronkorotuksista pidättäydyttäisiin, ei ehtinyt saada kannatusta.

Marko Nieminen (ps.) vastusti kunnallisveroprosentin korotusta, mutta puoluetoveri Jarmo Virtanen (ps.) myöhästyi kannatuspuheenvuorossaan, eikä verosta äänestetty. Kunta muisti kukkasin 50 vuotta lokakuussa täyttänyttä Niemistä.

15.11. 19:17

Nakkila

Nakkilan kunnanvaltuusto päätti käynnistää talouden tasapainottamisohjelman ja valitsi sen toteuttamista varten taloustyöryhmän. Kulukuuri kunnan nopeasti sukeltavassa taloustilanteessa katsottiin välttämättömäksi, mutta käydyissä puheenvuoroissa oli sävyeroja syistä ja tehtävistä toimenpiteistä.

Valtuutettu Jarmo Virtanen (ps.) ihmetteli, miksi hänen vuosien varrella tekemiinsä säästöesityksiin ei ollut tartuttu ajoissa. Hän evästi talousryhmää kovin ohjein.

Virtanen muun muassa etsi säästöjä siitä, että kunnan työkoneisiin lisättäisiin laitteet, joilla voisi seurata, milloin ne tekevät laskutettavaa työtä. Hän peräsi myös yhteistyötä naapurikuntien kanssa sekä lukion erikoistumista, jolloin sen houkuttelevuus lisääntyisi. Virtanen piti myös asiantuntijoiden käyttöä turhana kulueränä.

”Kunnan on lopetettava tämä konsulttien ja arkkitehtien, niin kutsuttujen asiantuntijoiden käynnit kunnan eri organisaatioissa puhumassa palturia. Ne ovat laittaneet kunnan talouden konkurssitilaan.”

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Harri Aalto (kok.) ohjeisti Virtasta, että joskus asiantuntijoitakin kannattaisi uskoa. Hän muistutti, miten konsultit laskivat hyvin osuvasti, kuinka kalliiksi Kessote kunnalle tulisi. Tämän vuoksi kunnanjohtaja Nina-Mari Turpela päätyi esittämään, ettei Nakkila lähtisi Kessoteen välivaiheessa ennen Satasotea.

”Joskus kannattaisi kuunnella asiantuntijoita, he olivat oikeassa mutta valtuusto päätti toisin, Virtanen mukaan luettuna. Virtanen peräänkuuluttaa esityksiä ja kyllä niitä kunnanhallitus on tehnytkin, mutta valtuusto ei vain ole niitä hyväksynyt.”

Myös Kelpo Ahola (kok.) nosti esiin Kessoten kalliina virheenä, mutta totesi, että nyt on aika kääriä hihat ja käydä toimeen. Samoilla linjoilla oli valtuutettu Vilho Hakala (kesk.), joka kannusti valtuustoa rohkeuteen tehdä koviakin päätöksiä, kunhan rakenteellisia uudistuksia esitetään.

Talouden tasapainottamisen käynnistämiseksi valtuusto hyväksyi kunnallisveroprosentin 0,5 prosenttiyksikön korotuksen 21,75:een. Vain Marko Nieminen (ps.) vastusti korotusta.

Jarmo Virtanen olisi kannattanut Niemisen esitystä pidättäytyä korotuksesta, mutta hän myöhästyi puheenjohtaja Ilmo Myllymaan (kesk.) lyödessä nuijan keskustelun päätökseksi. Näin veronkorotuksesta ei edes äänestetty.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut