Rauman vanhan vesilaitoksen suojelupäätös avoinna - Satakunta - Satakunnan Kansa

Rauman vanhan vesilaitoksen suojelupäätös avoinna

Kaavaluonnos nähtäville kahdella vaihtoehdolla: puretaan kokonaan tai säilytetään päärakennus.

Vuonna 1934 rakennettu vesilaitos on ollut viime vuodet harrastustiloina ja sivurakennukset varasto- ja huoltotiloina. Vedenkäsittelyä sen tiloissa ei ole.

15.11. 15:50

Rauma

Kaupungin kaavoitus- ja toimitilahallinnot sekä vesiliikelaitos eivät ole löytäneet yhteistä linjaa Rauman vanhan vesilaitoksen säilyttämisestä tai purkamisesta.

Rakennustyyliltään 1920-luvun klassismia edustavan, vuonna 1934 rakennetun korkean osan säilyttäminen tulee ratkaistavaksi asemakaavalla. Toisena vaihtoehtona on koko vanhan laitoksen purkaminen.

Kaupunginhallituksen kaavoitusjaosto käsittelee tiistain kokouksessaan esitystä kahden kaavaehdotusvaihtoehdon asettamisesta julkisesti nähtäville. Tämä tarjoaa mahdollisuuden keskustella vesilaitosrakennuksen tulevaisuudesta.

Vanhan vesilaitosrakennuksen kohtalo nousi esiin viime vuonna, kun Rauman Vesi -liikelaitos haki rakennuksen purkulupaa. Kaupungin vesilaitoksella on tarve saada tonttitilaa käyttöönsä vesilaitoksen laajennusta varten.

Rakennussuojelun tarve tuli punnittavaksi purkulupahakemuksen lisäksi syystä, että vesilaitosalueella on voimassa asemakaava vuodelta 1971, eikä se vastaa nykyisiä kaavoitusvaatimuksia. Asemakaavan uudistamisen keskeisenä perusteluna on kuitenkin vanhan vesilaitosrakennuksen suojelutarpeen selvittäminen.

Kaavaluonnoksen vaihtoehto 1:n esityksenä on, että vesilaitoksen korkea rakennusosa suojeltaisiin kaavamääräyksellä. Muut osat voitaisiin purkaa. Vaihtoehto 2 sallisi koko rakennuskokonaisuuden purkamisen ja tonttiosan vapauttamisen vesilaitoksen laajennusta varten.

Vanha vesilaitos on ollut osaksi harrastustiloina, muun muassa bändien harjoitustilana sekä harrastuskerhojen käytössä. Siipirakennuksessa on varasto- ja huoltokäytössä olevia tiloja.

Rakennuksissa ei ole tehty vuosikymmeniin peruskorjauksia. Kaavasuunnittelun yhteydessä Rauman kaupunki teetti rakennuksesta kuntoarvion. Alan asiantuntijayrityksen mukaan talon rakenteissa on kosteusvaurioita ja perusrakenteita rasittavat rakennusten huonetilojen alapuolella olevat vanhat vesisäiliöt, joihin tulee vettä Raumanjoesta.

Kuntoarviossa todetaan, että vanhan vesilaitoksen talotekniikka sekä julkisivut vaatisivat täyden peruskorjauksen.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut