Raumalaisten kuntavero laskee vuoden 2022 alusta - Satakunta - Satakunnan Kansa

Raumalaisten kuntavero laskee ensi vuoden alussa – näin täpärälle äänestys meni

Kaupunginvaltuusto hyväksyi 0,5 prosenttiyksikön alennuksen hyvin täpärällä äänestyksellä.

Rauman kaupunginvaltuusto pui tunnin verran ensi vuoden tuloveroa ja äänesti sen jälkeen. Puolen prosenttiyksikön alennus hyväksyttiin tiukalla äänestyksellä.

15.11. 20:36

Rauma

Kaupungin perimä tulovero huojentuu Raumalla tulevan vuoden alusta 20,5 prosenttiin nykyisestä 21 prosentista.

Puolen prosenttiyksikön alennuksesta äänestettiin odotetusti kaupunginvaltuustossa maanantaina. Kuntataloushistoriassa varsin poikkeuksellinen verohuojennus hyväksyttiin äänin 22–21.

Kiinteistöverotuksen säilyttäminen nykyisellään ja lain sallimilla alarajoilla hyväksyttiin yksimielisesti.

Kaupunginhallituksen esitys tuloveroalennuksesta hyväksyttiin valtuuston porvarillisten ryhmien niukalla enemmistöllä. Vasemmistopuolueet puolsivat 21 prosentin tuloveron pysyttämistä muutaman hajaäänen tuella.

Kuntaveron alentamisen eturintamassa olivat samat ryhmät kuin kaupunginhallituksessa eli kokoomus, perussuomalaiset, keskusta, kristillisdemokraatit.

Veroprosentista käytiin tunnin sananvaihto oikean ja vasemman laidan välillä. Kokoomuksen Samu Vahteristo perusteli ja puolusti veronalennusta erityisesti talousnäkymillä, jotka lupaavat kaupungin ensi vuoden talousarvioesityksen näyttävän noin seitsemän miljoonaa euroa ylijäämää. 0,5 prosentin veronalennus merkitsee ennakoidun ylijäämän puolittumista.

”Hyvinvointipalveluista pidetään kyllä huolta ja siitä huolimatta talous on 2022 ylijäämäinen. On parempi jättää ylijäämästä noin 3,5 miljoonaa euroa kaupunkilaisten käyttöön”, Vahteristo perusteli veronalennusesitystä.

Lisäperusteluna hän esitti Rauman vetovoimaisuuden kohentamisen, sillä yhtenä vertailukohtana on naapurikunta Eurajoki ja sen 18 prosentin kuntavero. Näihin perusteluihin yhtyivät myös muut porvarilliset ryhmät.

Nykyisen 21 prosentin kuntaveron säilyttämistä esitti sosiaalidemokraattinen valtuustoryhmä ja sai tukea vasemmistoliitolta.

Demariryhmän puheenjohtaja Juha Viitala perusteli 21 prosentin veron ja sen tuoton säilyttämistä palvelujen turvaamisella sekä kuntatalouden lähitulevaisuuden epävarmuuksilla.

Talouden ennustettavuutta vaikeuttavat sote-uudistus ja kustannuskehitys sekä Rauman historiallisen suuresta investointi-ohjelma, joka perustuu lainarahoitukseen. Kolmen lähivuoden aikana Rauman velkamäärä kasvaa 140 miljoonalla eurolla, joka puolestaan kasvattaa korkomenojen nousuriskiä.

Viitala huomautti, että vuodelle 2022 päätetty veroprosentti määrittää myös vuoden 2023 verotuksen. Osana sote-uudistusta ja hyvinvointialueiden perustamista kunnat on sidottu ensi vuodelle säädettyyn tuloverotukseen seuraaviksi kahdeksi vuodeksi.

”Kyse on siitä, kuinka hyvät julkiset palvelut ovat ja pidetään huolta heikoimmista”, Viitala lisäsi.

Rauman verot

Tuloveroprosentti 2022: 20,5 prosenttia. Alennus 0,5 prosenttiyksikköä.

Vuosina 2012–2013 tulovero oli 18 prosenttia, 2014–2015: 19 prosenttia, 2016–2020: 20 prosenttia, 2021: 21 prosenttia.

Kiinteistöverot (pysyvät nykyisinä) 2022:

Yleinen kiinteistövero 0,93 prosenttia (alaraja 0,93/yläraja 2,0).

Vakituinen asuinrakennus 0,41 prosenttia (041/1,0)

Muu asuinrakennus 0,93 prosenttia (0,93/2,0)

Rakentamaton rakennuspaikka 5 prosenttia (2,0/6,0)

Yleishyödyllisten yhteisöjen rakennukset ja maapohja 0,93 prosenttia

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut