Eteläpohjalainen pankkimies Matti Rintala oli myös taitava rakentaja - Satakunta - Satakunnan Kansa

Eteläpohjalainen pankkimies Matti Rintala oli myös taitava rakentaja

14.11. 10:00

Porin Suomalaisen Säästöpankin entinen pankinjohtaja Matti Sakari Rintala kuoli 15. lokakuuta Porissa vaikean sairauden murtamana. Hän oli kuollessaan 81-vuotias.

Matti Rintala syntyi Kurikassa viisilapsisen perheen toiseksi vanhimpana 2. heinäkuuta 1940. Vuonna 1961 hän valmistui merkonomiksi Vaasan kauppaoppilaitoksesta ja suoritti sen jälkeen asepalveluksensa Satakunnan Tykistörykmentissä Niinisalossa. Sotilasarvoltaan hän oli reservin kapteeni.

Elämäntyönsä Rintala teki vakuutus- ja pankkialalla. Porin Suomalaisen Säästöpankin palvelukseen hän astui tammikuussa 1967 ja toimi siellä eri tehtävissä. Lopulta hän yleni kyseisessä pankissa pankinjohtajaksi Yrjönkadun pääkonttorissa.

1990-luvun lopulla Rintala jätti työelämän ja jäi varhennetulle eläkkeelle. Myöhemmin Porin seudun eteläpohjalaisten Lakeus-lehteen antamassaan haastattelussa hän totesi, että pankkien rappion merkit alkoivat hiljalleen näkyä jo 1970-luvun lopulla, kunnes huikentelevaisuus ylsi huippuunsa seuraavan vuosikymmenen lopulla.

Rintalan itsensä mielestä kielteistä kehitystä vei ratkaisevalla tavalla eteenpäin maan hallituksen vuonna 1986 tekemä päätös rahamarkkinoiden vapauttamisesta.

Hän piti itseään säästöpankkiaatteen miehenä ja suri myöhemmin sitä, miten aatteellisuus sai pankkimaailmassa kasinotalouden ja laman seurauksena tehdä tilaa kylmälle bisneshenkisyydelle.

Rintala teki myös paljon rakennustöitä. Esimerkiksi jo pankkiaikanaan vuosina 1982–1984 hän uhrasi erään ystävänsä kanssa kaikki vapaa-ajat rakentamalla Viikkariin kolmen omakotitalon asuntoyhtiötä. Yksi asunnoista jäi Rintaloille itselleen.

Myös Rintalan oma, vuonna 2000 valmistunut omakotitalo oli hänen työnsä tulosta. Käden taitoja hän oppi vuosina 1952–1961 ollessaan kesätöissä Velsan sahalla Kurikassa.

Eteläpohjalaisuus oli tärkeä osa Matti Rintalan identiteettiä. ”Moon kuulkaa Kurikasta!”, totesi hän ylpeänä Satakunnan Kansan 50-vuotishaastattelussa kesällä 1990. Hän osallistui aktiivisesti Porin seudun eteläpohjalaisten toimintaan, ja hänelle myönnettiin kunniajäsenen arvo vuonna 2002.

Lisäksi hän oli mukana Porin Mies-Laulun ja Vaarinlaulun toiminnassa. Hän oli myös innokas ulkoilija ja tuttu näky lenkkipolulla ja keskustassa pyöräilemässä.

Matti Rintala oli avoin ja auttavainen. Varsinkin jälkipolvien auttaminen ja osallistuminen erilaisiin asioihin oli lähiomaisten mukaan hänelle tärkeää kotiolojen lisäksi.

Lopulta vaikea sairaus voitti elämänilon, ja Rintala nukkui rauhallisesti pois Aira-vaimon hellässä valvonnassa.

Edesmennyttä jäivät puolison lisäksi kaipaamaan pojat Jari ja Mika perheineen, kolme lastenlasta, kaksi lastenlastenlasta sekä sukulaiset ja ystävät.

Matti Kuhna

Porin seudun eteläpohjalaiset ry:n puheenjohtaja

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut