Apetit: Kikherne ja kukkakaali kasvoivat lupaavasti Räpin koetilalla - Satakunta - Satakunnan Kansa

Apetit pyrkii lisäämään tuotteidensa kotimaisuutta – kikherneen ja kukkakaalin koeviljelyt antoivat lupaavia tuloksia

Kuluneen satokauden säänvaihtelut eivät suosineet.

Apetitin Räpin koetilalla on kuluvana satokautena viljelty koemielessä muun muassa kikhernettä ja kukkakaalia.

9.11. 19:30

Säkylä

Kotimaisen kikherneen ja kukkakaalin koeviljelyt antoivat lupaavia tuloksia Apetitin Räpin koetilalla Köyliössä. Kokemukset ensimmäiseltä viljelykaudelta ovat myönteisiä, vaikka kesän vaihtelevat viljelyolot olivat monille perinteisille kasveille haastavat.

”Kikherne kasvoi todella hyvin, eivätkä muita satokauden kasveja kurittaneet säänvaihtelut tuntuneet vaikuttavan sen menestykseen”, kertoo Räpin koetilan tutkimusagronomi Maria Pero yhtiön tiedotteessa.

Kikherneen viljelyala hankkeen ensimmäisellä viljelykaudella oli puoli hehtaaria. Kolmevuotisen hankkeen aikana kikherneen viljelyalaa todennäköisesti kasvatetaan ja kokeiluun otetaan mahdollisesti myös muita palkokasveja.

Kukkakaalikin kasvoi lupaavasti, mutta kotimaisen kukkakaalin hyödyntämisen vaikeutena on koettu kasvin käsittely valmiiksi pakasteeksi ja myös satohuippujen hävikki. Ongelmana on, että liian suuri osa sadosta kypsyy kerralla.

Räpillä viljeltiin kuluneena kesänä myös härkäpapua toista kertaa laajemmassa mittakaavassa. Kuuden hehtaarin viljelyalaa aiotaan kasvattaa. Tavoitteena on päästä testaamaan härkäpapua ja muita kotimaisia kasviproteiinilähteitä Apetitin tuotteissa.

Apetitin Räpin koetilalla kehitetään kotimaisten avomaakasvisten viljelymenetelmiä ja testataan uusia viljelylajikkeita. Kukkakaalien ja palkokasvien viljelyä kehitetään Green Future of Satakunta -hankkeessa, jota koordinoi Pyhäjärvi-instituutti.

Lue lisää: Kukkakaalin, palkokasvien ja yrttien kasvatuksessa nähdään vahvoja kasvunäkymiä Satakunnalle – ”Laventelille olisi kysyntää ulkomailla asti”

Viljelykausi oli säänvaihteluiden vuoksi haastava monille kotimaisille avomaakasviksille, Apetit kertoo. Säistä kärsivät erityisesti kesän sadonkorjuun kasvit, kuten herne ja pinaatti.

Alkuvuodesta asetetut syksyn juuresten satotavoitteet näillä näkymin kuitenkin saavutetaan. Punajuuri, palsternakka, purjo ja mukulaselleri ovat kasvaneet odotetusti ja myös porkkanan ja perunan tavoitteet näyttävät täyttyvän.

”Säiden aiheuttamat haasteet alkoivat heti keväällä, kun viileä ja märkä keli vaikeutti kylvöjä ja itämistä. Myös alkukesän kuuma ja kuiva sää tuli kasvuvaiheiden näkökulmasta väärään aikaan. Onneksi elokuun runsaat sateet auttoivat juuresten kasvua”, kertoo Apetitin hankinta- ja viljelytyspäällikkö Gunta Cirule.

Apetit on suomalainen elintarvikeyhtiö, jonka osake on listattu Helsingin pörssissä. Konsernin liikevaihto vuonna 2020 oli 293 miljoonaa euroa. Yhtiön lokakuussa päivittämän tulosohjeistuksen mukaan koko vuoden jatkuvien toimintojen liikevoiton arvioidaan jäävän vertailuvuoden 3,9 miljoonasta eurosta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut