Satakunnan Kansan verokone 2021: kaikki yli 100 000 euroa tienanneet - Satakunta - Satakunnan Kansa

Verokoneen löydät tästä: Katso, ketkä tienasivat yli 100 000 euroa viime vuonna

Verokoneesta löydät vuonna 2020 yli 100 000 euroa tienanneiden julkiset tulo- ja verotiedot. Kone päivittyy keskiviikon aikana uusilla tiedoilla.

9.11. 13:56

Satakunta

Tuloverotuksen julkiset tiedot vuodelta 2020 julkaistaan keskiviikkona 10. marraskuuta. Tiedot päivittyvät Satakunnan Kansan verokoneeseen keskiviikkona aamulla heti kello 8 jälkeen osoitteessa satakunnankansa.fi/verokone. Huom. verokone saattaa olla aamupäivällä hidas suuren käytön takia.

Koneesta löytyvät henkilöt, jotka tienasivat viime vuonna yli 100 000 euroa, eivätkä ole kieltäneet tietojensa luovuttamista medialle. Tiedot tarkentuvat keskiviikon aikana, kun Satakunnan Kansa yhdessä Sanoman medioiden kanssa päivittää puuttuvia tietoja verokoneeseen ja uutisoi tulokärjestä.

Verokoneessa kerrotaan henkilön verotettavat ansio- ja pääomatulot sekä maksetut verot. Ansiotulot ovat yleensä tavallista palkkaa tai esimerkiksi eläkettä. Pääomatuloa saa esimerkiksi yrityksen tai arvopapereiden myynnistä, osingoista tai vuokratuloista.

Satakunnassa 48 vastusti

Verottaja tarjosi aiempien vuosien tapaan mahdollisuutta vastustaa omien verotietojensa luovuttamista medialle. Silti kaikkien suomalaisten verotiedot ovat erikseen pyydettynä julkisia.

Viime vuonna Satakunnan Kansa etsi yhteistyössä Sanoman medioiden kanssa yhteensä 1 018 piilotettua nimeä. Tänä vuonna tilanne on muuttunut merkittävästi avoimemmaksi. Huhtikuussa Helsingin hallinto-oikeus päätti, että vastustamispyynnön esittäjien henkilöllisyys on julkinen tieto.

Viime vuonna medialle annettavista verotiedoista puuttui 4 400 nimeä, joista Satakunnasta oli 85. Tänä vuonna yli 2 300 henkilöä vastusti luovuttamista. Heistä satakuntalaisia oli yhteensä 48.

Verotietojen julkaisun vastustaminen

Medialle luovutettavilta verotietojen listoilta puuttuu tuloverotuksen julkiset tiedot niistä henkilöistä, jotka ovat vastustaneet tietojensa luovutusta ja joiden pyynnön Verohallinto on hyväksynyt.

EU:n yleinen tietosuoja-asetus mahdollistaa tietojen luovutuksen vastustamisen.

Ensimmäiset vastustamispyynnöt tehtiin 2019, jolloin poistoa vuoden 2018 verotiedoista pyysi 231 ihmistä koko maassa.

Viime vuonna poistoa vuoden 2019 tiedoista pyysi yli 4 000 ihmistä.

Satakunnan Kansa julkaisee myös piilotettuja verotietoja, koska verottajan kanta on vastoin lainsäätäjän tahtoa ja kaventaa kansalaisten tiedonsaantioikeutta.

Verotiedot antavat tietoa siitä, miten erilaisissa ammateissa ansaitaan, kuinka erilaisista työtehtävistä ja suorituksista palkitaan, miten suurituloiset ovat vaurastuneet, millaisia vaurastumisen mahdollisuuksia ylipäätään on olemassa ja millä tavalla verotaakka jakautuu.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut