Puteus-Yhtiöt Oy:n ja Rauman tila- ja vuokrakiista hallinto-oikeuteen - Satakunta - Satakunnan Kansa

Puteus-Yhtiöt Oy:n ja Rauman tila- ja vuokrakiista hallinto-oikeuteen

Vuokranantajayhtiö vaatii valituksellaan tilojen käyttökieltopäätöksen kumoamista. Kaupunki vuokraa Toimelalle korvaavat tilat.

Toimintakeskus Toimelan tilojen käyttökieltopäätös on johtanut uuteen oikeusprosessiin. Kaupungin sosiaali- ja terveysvaliokunnan terveysviranomaisena määräämästä korjausvelvoitteesta ja käyttökiellosta on valittanut vuokranantajayhtiö.

8.11. 17:10

Rauma

Puteus-Yhtiöt Oy:n ja Rauman kaupungin keskinäinen sopimus- ja riitaselvittely työ- ja toimintakeskus Toimelan vuokratiloista on nyt myös Turun hallinto-oikeuden puitavana valitusasiana.

Vuokranantajayhtiö hakee valituksellaan hallinto-oikeudelta kaupungin sosiaali- ja terveysvaliokunnan terveysviranomaisena antaman tilojen käyttökiellon kumoamista. Valiokunta määräsi syyskuussa antamalla päätöksellään Kaivopuiston vanhoissa tehdastiloissa olevat toimitilat käyttökieltoon kosteus- ja sisäilmaongelmien vuoksi.

Kielto tulee käytännössä voimaan 1. tammikuuta 2022, ellei sitä ennen todettuja ja kaupungin vaatimia korjauksia ole tehty hyväksytysti.

Rauman kaupunki on valmistellut ja päättänyt korvaavien tilojen vuokrauksen Toimelalle ja sen toiminnan siirron pois Kaivopuiston tiloista. Kaupunki keskeytti syyskuun alusta vuokranmaksun saataviensa kuittaamiseksi.

Puteus-Yhtiöt ja sen omistama Keskinäinen Kiinteistö Oy Rauman Kaivopuisto vaativat käyttökieltopäätöksen kumoamista kokonaisuudessaan sekä täytäntöönpanokieltoa.

Yhtiö perustelee valitustaan sillä, että sosiaali- ja terveysvaliokunta, terveysviranomainen tai mikään muu viranomainen ei ole toimivaltainen antamaan määräyksiä kiinteistön omistaja- ja vuokranantajayhtiöille.

Tämän perusteluna puolestaan on yhtiöiden näkemys, ettei tilojen käytölle ole laillista ja voimassa olevaa vuokrasopimusta tai käyttöoikeutta, koska nykyisissä sopimuksissa ei ole sosiaali- ja terveysuudistuksen (sote) rajoituslain mukaista irtisanomis- ja purkuvarausta. Yhtiö pitää sopimuksia mitättöminä.

Osapuolet ovat jo runsaan parin vuoden ajan neuvotelleet ja käyneet oikeudessakin vuokrahintakiistassa sekä kaupungin vuokraamien tilojen kuntopuutteiden korjausvaatimuksista.

Puteus-Yhtiöt haki kanteellaan korotuksia vuokriin ja vahingonkorvauksia Rauman kaupungilta. Käräjäoikeus hylkäsi kanteet kaikilta osiltaan lokakuussa 2020 antamalla tuomiollaan. Kantaja on valittanut käräjäoikeuden ratkaisusta hovioikeuteen.

Vuokrasopimuskiista ja sopimusepäselvyys on viivyttänyt vaadittujen kosteus- ja sisäilmaongelmien korjausta.

Rauman kaupungin vuokraamien Kaivopuiston toimintakeskustilojen kuntoon on puuttunut myös Lounais-Suomen aluehallintovirasto (avi). Kaupunki sai työnantajana avi:n kehotuksen määräaikaan mennessä järjestää tilapuutteiden korjauksen. Takarajana on 31. joulukuuta 2021.

Lue lisää: Rauma siirtää toimintakeskus Toimelan väistötiloihin vuokra- ja korjausriitojen alta

Lue lisää: Aluehallintovirastolta korjauskehotus Raumalle – Toimelan kosteusongelmat on korjattava pikaisesti

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut