Aulis Haikonen - Satakunta - Satakunnan Kansa

Aulis Haikonen

6.11. 11:24

Maanviljelijä Aulis Haikonen kuoli Säkylässä 6. syyskuuta 86-vuotiaana. Hän oli syntynyt Karjalan kannaksen Räisälässä 5. helmikuuta 1935.

Ensimmäiselle evakkomatkalle lähdettäessä hän oli 4-vuotias. Välirauhan aikana perhe palasi Räisälään, ja Aulis ehti aloittaa koulunkäynnin Räisälässä juuri ennen kuin toinen evakkomatka alkoi. Lopullinen koti löytyi Köyliöstä, josta Auliksen vanhemmat ostivat tilan ja alkoivat viljellä maata.

Isän työn jatkaminen oli Aulikselle luonnollinen valinta. Samoihin aikoihin tärkkelysperunatehdas Kokemäellä laajensi tuotantoaan ja siirtyi sopimusviljelyyn. Aulis ammensi itselleen kaikki perunanviljelyn niksit ja saavutti huippusatoja. Perunapelloilla oli kastelumahdollisuus.

Junnilan Konepaja Mynämäellä kehitti koneitaan ja Aulis oli tässä koetoiminnassa mukana. Hänen taitonsa huomattiin myös Suomen Perunaseurassa, ja hän olikin usein seminaareissa puhujana. Aulis oli mukana Tärkkelysperuna-lehden toimitusneuvostossa sekä Kokemäen tärkkelysperunatehtaan viljelijätoimikunnassa ja pääsi jakamaan tietojaan toisille myös näitä kautta.

Tärkkelysperunan lisäksi Aulis viljeli myös porkkanaa. Hän oli Lännen Tehtaiden ensimmäisiä porkkanan sopimusviljelijöitä 60-luvulla. Hänen pelloillaan tehtiin porkkanakokeita ja hän kehitti viljelyä tuottoisammaksi sekä opasti toisia viljelijöitä. Aulis toimi Lännen Tehtaiden pitkäaikaisena juurestoimikunnan puheenjohtajana. 1990-luvun loppupuolella Auliksen selkä leikattiin ja hänen oli kuitenkin lopetettava viljely ja vuokrattava pellot.

Nyt Aulis halusi toteuttaa nuoruutensa haaveen opiskelemalla puunsorvausta Lepaalla ja hän osoittautui todella taitavaksi, tarkaksi ja monipuoliseksi sorvaajaksi. Hän kehitti taitojaan osallistumalla Hämeenlinnassa useille puunsorvauksen mestariluokkakursseille, joiden opettajina toimivat monet ulkomaalaiset maailmankuulut puunsorvaajat.

Auliksella oli hyvä muotoilutaju ja hänen useita töitään palkittiin valtakunnallisissa sorvausesinekilpailuissa, joita järjestettiin Suomen Kädentaidot -messujen yhteydessä Tampereella.

Aulis toimi lähes 20 vuoden ajan Suomen Puunsorvaajien järjestämien ”puusorvausleirien” yhtenä opettajana ympäri Suomea. Hän oli luontaisesti taitava opettaja ja leirien odotettu huumorintajuinen tunnelmanluoja. Hänet nimitettiin myöhemmin Puuseppämestarit-yhdistyksen kunniajäseneksi.

Aulis tuli erityisesti tunnetuksi visakoivuisten konjakkipikarien sorvaajana. Ne hän sorvasi taidokkaasti mittatarkasti ja lasiakin ohuemmaksi. Pikarien sorvauksen yhteydessä hän perehtyi myös puun kuivaukseen mikroaaltouunissa.

Kiinnostus puunsorvaukseen vei Auliksen kurssimatkoille myös ulkomaille. Hänen viimeiseksi reissukseen jäi Pohjoismaiden puunsorvaajien seminaari, joka pidettiin Tanskassa vuonna 2018. Täällä hän esitteli erityistä arvostusta saaden konjakkipikariensa valmistamista.

Viljelyn ja sorvitöiden ohessa Auliksella oli muutama tärkeä harrastus. Vuosikymmeniä kestänyt laulaminen Köyliön Mieskuorossa, teatterissa käynti, Lions-toiminta ja Lapin-matkailu olivat hänelle rakkaita.

Karjalaisuuteen kuuluva elämänmyönteisyys oli Aulikselle hyvin ominaista, samoin huumori ja iloisuus. Aulista jäivät kaipaamaan puoliso Irmeli ja kolme lasta perheineen sekä lukuisat ystävät.

Ensio Ala-Tuori

Kari Koski

Kirjoittajat ovat Auliksen ystäviä

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut