Merivoimien Raumalla rakennettavat uudet sotalaivat jopa vuoden myöhässä aikataulusta, suunnitteluun tarvitaan enemmän aikaa - Satakunta - Satakunnan Kansa

Merivoimien Raumalla rakennettavat uudet sotalaivat jopa vuoden myöhässä aikataulusta, suunnitteluun tarvitaan enemmän aikaa

”Viivettä olisi pitänyt ehkäistä leveämmillä suunnitteluhartioilla”, katsoo puolustushallinto.

Pohjanmaa-luokan uusia aluksia havainnekuvassa.

2.11. 20:29

Merivoimien uudet Pohjanmaa-luokan monitoimikorvettien rakentaminen myöhästyy, koska ne tarvitsevat enemmän suunnitteluaikaa. Asiasta kertoi ohjelmajohtaja Lauri Puranen puolustus­ministeriöstä blogissaan tiistaina.

”Aikataulusta ollaan myöhässä, mutta nyt koetetaan löytää tarvittavat ratkaisut. Ei tässä ole mitään dramatiikkaa, mutta halusimme antaa asiassa tilanne­päivityksen”, Puranen sanoo.

”Ollaan aika reippaasti myöhässä, kuukausia. Sitä koetetaan nyt ottaa kiinni”, hän jatkaa.

Syitä viiveelle hän ei halua enempää avata eikä osoitella sormella syyllisiä.

Laivue 2020 -hankkeen korvetteja aletaan rakentaa Rauma Marine Construction -telakalla yhteistyössä taistelujärjestelmätoimittaja Saabin kanssa ja suunnittelutyö tehdään niin sanotusti puhtaalta pöydältä, Puranen kirjoittaa blogissaan.

Alkuperäisen aikataulun mukaan rakentamisen piti käynnistyä ensi vuoden kuluessa, mutta nyt telakalle on varmistunut, että suunnittelutyö tarvitsee lisäaikaa. Suunnitteluviive on puolesta vuodesta vuoteen.

Purasen mukaan pyrkimyksenä kuitenkin yhä on, että uusi laivue on valmis vuonna 2028.

Koronapandemia on yksi syy viiveelle, mutta Purasen mukaan puolustushallinnolle asiat näyttäytyvät niin, ettei pandemia yksin selitä suunnitteluvaiheen pitkittymistä.

”Tilaajana olemme useasti ilmaisseet huolemme esille nousseesta viiveestä. Nykyaikaisen ja teknisesti edistyksellisen sotalaivan suunnittelu isoista linjoista yksityiskohtiin on kiistatta vaativa kokonaisuus, mutta tilaajan näkökulmasta suunnittelun viivettä olisi pitänyt ehkäistä leveämmillä suunnitteluhartioilla”, Puranen kirjoittaa blogissaan.

Purasen mukaan tilanne hankaloituu, jos viive alkaa vaikuttaa Merivoimien poistuvien alusten loppuelinkaaren käyttöön ja niistä luopumiseen. Nykyinen viive on hänen mukaansa vielä hallittavissa ja jopa pelivaraa on, mutta viivettä ei saa tulla yhtään lisää.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut