Eila Hiltusen Polyfonia-teos sotkettu - Satakunta - Satakunnan Kansa

Ilkivaltaa Porin Etelärannassa – Polyfonia-teos tuhrittiin yhdeltä sivulta kokonaan

Ilkivalta iski Porin Etelärannassa sijaitsevaan veistokseen. Porin taidemuseoon tehnyt asiasta rikosilmoituksen

Töhryt teokseen on tehty mustalla tussilla.

1.11. 12:14

Pori

Sibelius-monumentistaan tunnetun professori Eila Hiltusen suunnittelema teräsveistos Polyfonia on pahoin töhritty Kokemäenjoen puoleiselta sivultaan.

Intendentti Anni Saisto Porin taidemuseosta kertoo, että asiasta on tehty rikosilmoitus.

”Havaitsimme ilkivallan jo kolme viikkoa sitten. Rikosilmoitus tehtiin heti sen jälkeen. Teemme ilmoituksen tämänkaltaisissa tapauksissa nykyään aina”.

Saiston arvion mukaan teos kyetään puhdistamaan.

”Vauriot eivät ole peruuttamattomia”.

Porissa veistokset ovat saaneet pääsääntöisesti olla rauhassa. Yksi ilkivallantekijöiden kohteista on kuitenkin ollut Kerttu Horilan teos Maire kävelykadulla.

Polyfonia paljastettiin 31. maaliskuuta vuonna 1987 Etelärannassa. Hiltuselle itselleen teos oli tärkeä. Taiteilija otti aikoinaan ärhäkästi kantaa muun muassa siihen, että Etelärannassa sijainnut Jazzkatu peitti näkyvyyttä teokseen.

Polyfonia on 3,6 metriä korkea, ruostumattomasta teräksestä valmistettu veistos. Teos on koottu 3 millimetriä ohuista teräslevyistä, ja osia teoksessa on kaikkiaan 55 kappaletta. Työtunteja veistokseen tehtiin kokonaisuudessaan noin 3 000.

Rosenlew-yhtiön tilaaman veistoksen paljastivat aikoinaan sen tekijät eli ylityönjohtaja Heikki Virta, levysepät Ola Lamminpää ja Jaakko Kivistö sekä hitsaaja Veijo Lindroos.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut