Muistoissamme Jyrki Jaakkola - Satakunta - Satakunnan Kansa

Muistoissamme Jyrki Jaakkola

Jyrki Jaakkola menehtyi lokakuussa.

Jyrki Jaakkola menehtyi lokakuussa.

30.10. 15:30

Yhteiskuntatieteiden maisteri, yrittäjäneuvos Jyrki Juhani Jaakkola kuoli 6.10.2021 Harjavallassa. Hän oli 85-vuotias, syntynyt 28.2.1936 Kokemäellä.

Kirjoitettuaan ylioppilaaksi Kokemäen Yhteiskoulusta 1958 ja valmistuttuaan Tampereen yliopistosta Jaakkola toimi ensin Suomen Nuorison Liitossa ja Kuntaliitossa. Hän siirtyi pääkaupunkiseudulta Loimaan Lehden toimitusjohtajaksi ja sitten toisen lehtikustannustalon, Satakunnan Maakunta Oy:n toimitusjohtajaksi Kokemäelle.

Vuonna 1972 Jaakkola aloitti toimitusjohtajana ja osakkaana vaimonsa Anjan (1938-2017) suvun perheyhtiössä Peipohjan Kiviveistämö Oy:ssä. Tästä alkoi yli 40-vuotinen tarmokas elämäntyö luonnonkiviteollisuuden kehittämisessä niin paikallisesti kuin muuallakin Suomessa.

Työ vei Jaakkolan usein matkoille kotimaassa ja ulkomailla, aina Kiinaa myöten, ja kiviteollisuusalan valtakunnallinen toimintakin kuului hänen työnkuvaansa.

Kuitenkin kotimaakunta ja erityisesti sen yrittäjätoiminta olivat kaikkein lähinnä miehen sydäntä. Jaakkola toimi Satakunnan Yrittäjät ry:n puheenjohtajana vuosina 1978–1988, jona aikana yhdistyksen jäsenmäärä kasvoi ja yrittäjien toimintaedellytyksiä ajettiin aiempaa vahvemmin. Jaakkola oli läänin teollisuustoimikunnan varapuheenjohtaja 1988–1990. Tunnustukseksi ansioistaan hänelle myönnettiin yrittäjäneuvoksen arvonimi 1999 ja hänet kutsuttiin Satakunnan Yrittäjien kunniapuheenjohtajaksi 2006.

Maanpuolustus ja sen perinteiden vaaliminen muun muassa Satakunnan Sotilaspoikien Perinnekillan puitteissa olivat tärkeitä reservin yliluutnantille, joka oli itse saanut tuntuman sotilaspoikatoimintaan jo vuonna 1944. Kiviveistämön saama toimeksianto valmistaa muistokivet jokaiselle Mannerheim-ristin ritarille Askaisten Ritaripuistoon oli Jyrkille mieluisa kunniatehtävä.

Jyrki liikkui ja toimi mielellään luonnossa niin loma-asunnoillaan Sallan Tuntsassa, Äkäslompolossa ja Suodenniemellä kuin metsästäessään tai hoitaessaan metsiään Kokemäellä.

Metsästys oli hänen intohimonsa, ja nuorempana Jyrki teki vaelluksia Ylä-Lapin erämaissa.

Kolmisen vuotta sitten kotitapaturmassa vaurioituneet selkänikamat alkoivat kuitenkin enenevässä määrin rajoittaa toimeliaan miehen liikkuvuutta ja sitoivat hänet lopulta vuodepotilaaksi. Silti Jyrki vielä viimeisinä viikkoinaan järjesti douglaskuusimetsikön istutuksen Kokemäen Tuomaalassa metsäpalstalle, jonka hän oli isänsä muistolle nimennyt Einonpuistoksi.

Jyrkiä jäivät kaipaamaan sisar Irma, edesmenneen Raili-siskon lapset Tina ja Erik perheineen, muut sukulaiset ja laaja ystäväpiiri.

Simo Jaakkola

Kirjoittaja on Jyrki Jaakkolan serkku

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut