Höyryjyrä halutaan suojaan Porissa - Satakunta - Satakunnan Kansa

Valtuutettu Tanttinen pöyristyi höyryjyrän kohtalosta: ”Ansaitsee olla kaupunkilaisten nähtävänä”

Lähes satavuotias ”jyräkaunotar” on nyt sään armoilla. Porilaisvaltuutetun mielestä se pitää saada sääsuojaan ja näytteille.

Höyryjyrä koko komeudessaan vielä silloin kun se oli sääsuojassa.

27.10. 8:59

Pori

Porilaisvaltuutettu Markku Tanttinen (vas.) on jättänyt valtuustoaloitteen Porin kaupungin omistaman lähes 100-vuotta vanhan höyryjyrän asettamiseksi pysyvästi nähtäväksi johonkin kaupungin omistamaan turvalliseen paikkaan.

Höyrykäyttöinen jyrä hankittiin Saksasta Poriin vuonna 1926 sillan pengerrystöitä varten. Sen jälkeen jyrää käytettiin kaupungin eri puolilla vielä ainakin 1960-luvulla muun muassa Valtakadun pohjustustöissä. Aktiivikauden jälkeen jyrä oli kesän näytteillä Hallituskadulla, Satakunnan Museon edessä.

Kun TPK:n toiminnot siirtyivät Karjarannasta Ulasooriin, jyrä ajettiin sen omalla höyrykoneella uuteen sijoituspaikkaan, joka oli sadesuojainen katos varikon alueella.

”Korjaamoesimies ”Aaretti” Mäkinen oli Saksassa konemessuilla, jossa messuesitteen kansilehdellä oli samankaltaisen koneen kuva. Työpaikalle tultuaan Mäkisen toimesta kone entisöitiin ja maalattiin esitteen värein. Suurimmat korjaukset olivat sadekaton ja korsteenin vaihdot. Jyrä on tälläkin hetkellä ulkonäöllisesti hyvin säilynyt kaunotar ja ansaitsee olla kaupunkilaisten nähtävänä, esimerkiksi varikon aitauksessa, lähellä tietä”, toteaa Tanttinen aloitteessaan.

Jyrän nykyinen sijoituspaikka kuvattuna viime helmikuussa.

Höyryjyrä on nyt pahoin heitteillä vailla sääsuojaa.

”Jyrän sijoituspaikkana nykyinen ulkotila on pöyristyttävä. Kone on siirretty pois sadekatoksesta ja tämäkään kone ei säily vuosikymmeniä vaurioitumatta.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut